Вести:

Saturday, September 17, 2016

У присуству представника три религије биће освештан храм Св. Јована Владимира у Бару

Saturday, September 17, 2016 | КМ новине 0

У присуству представника три религије биће освештан храм Св. Јована Владимира у Бару Освештавање храма Светог Јована Владимира планирано за 25. септембар, један је од највећих догађаја у хришћанском свијету, а окупиће на једном мјесту патријархе из цијелог свијета, римокатоличке и исламске поглаваре, пише подгорички портал.

Храм у Бару посвећен Светом Јовану Владимиру, првом српском светитељу.











Екуменистичко деловање и залагање митрполита Амфилохија и Синода СПЦ, да се оно прошири и унесе кроз чинодејствовање и богослужења, достићи ће највиши степен крајем септембра ове године.

Искуство, потпуно страно православној Цркви, имаће прилику да доживе присутни тог дана. Народ који изузетно и сп равом, поштује овог светитеља, заштитника Бара, несумњиво ће се окупити у великом броју. То ће поглавари СПЦ искористити да прикажу како народ жели да саучествује уњиховом искривљењу и издаји вере православне.

Сви су ту, и то не по први пут.

Да би догађај подили на што виши ниво и привукли што већу масу народа, челници Синода ће се потрудити да по први пут после 1000 година обједине делове моштију светитеља. Његово нетрулежно тело, по страдању, сахрањено је у једној цркви уПреспи да би га недуго затим пренела његова супруга Косара у манастир Богородице Крајинске, цркву близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. у православној саборној цркви у Тирани.

Крст Св. Јована Владимира
Део моштију, његова одрубљена глава, како је најавио парох овог храма, биће уз помоћ васељенског патријарха за тај дан донета са Свете Горе на ово место. Крст, за који се верује да га је држао у рукама у време страдања а чува га породица Андровић из Бара, биће положен на изложене мошти. То је први пут да ће се ове светиње наћи поново заједно после 1000 година.

На тај начин, уз присуство великог броја верника, биће одслужена најмасовнија екуменистичка, односно јереичка, служба у историји Српске православне Цркве.

"Освештање Саборног храма Светог Јована Владимира, у Бару окупиће патријархе свијета, али и поглаваре исламске и римокатоличке вјероисповести, и то на 1.000 година од мученичког страдања Светог Јована Владимира" преноси подгорички портал као сензационалну вест.

Свети кнез Јован Владимир први је први српски светитељ, био је владар Дукље и Србије од око 1000. до 1016. године, најистакнутије српске кнежевине тог доба. Владимир је био познат као побожан, праведан и мирољубив владар.

Икона Светог Јована Владимира из манастира Арденица у Албанији (1739), са сценама из његовог житија на грчком.

По наређењу његовог синовца цара Самуила, кој ије своју кћер удао за њега, Јована Владислава, који је преузео власт над царством 1015, Владимир је погубљен 22. маја 1016. Одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи, где је и сахрањен. 


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине