Вести:

субота, 17. септембар 2016.

Да ли је мајка Ђурађа Кастриота - Скендербега, Војислава Бранковић?

субота, 17. септембар 2016. | КМ новине 0

Да ли је мајка Ђурађа Кастриота - Скендербега, Војислава Бранковић? Брак између Војиславе и Ивана Кастриота је настао у време, када је Ивану још био жив отац Павле, иначе пронијар, са пронијом од два или три села у Маћи, још док Кастриоти нису били у успону.

Ко је био Скендербег кога Албанци својатају, разоткрива Предраг Р. Петровић у књизи коју је издала кућа "Лестве српске". / Илустрација: КМ Новине 2016.











ВОЈИСЛАВА БРАНКОВИЋ - КАСТРИОТ

Рођена је око седамдесете год. XIV века (тачније у периоду од 1369. до 1372. год.) у великашкој породици Бранковић, као млађа кћер Гргура Бранковића и Теодоре Хлапен. Брак Гргура и Теодоре је склопљен око 1365. год. и у њему су имали две кћери, Ангелину и Војиславу.

Гргур је са породицом живео у полошком кастелу на месту данашњег села Градец, где се по свему судећи и родила Војислава. Детињство и године до удаје Војислава је провела у Пологу, на очевом поседу, који је Гргур Бранковић држао могуће до смрти.

Насловна срана књиге о пореклу мајке Скендербега.

Војислава се удала у периоду од 1384. год. до 1388. год., док је Полошка долина још била код Бранковића. Брак између Војиславе и Ивана Кастриота је настао у време, када је Ивану још био жив отац Павле, иначе пронијар, са пронијом од два или три села у Маћи, још док Кастриоти нису били у успону као властелинчићи и нису проширили свој посед и формирали кнежевину.

Сталешки су Кастриоти у време склапања брака били на нижем нивоу од Бранковића и нису се у то време са својим поседом граничили са Бранковићима. Гргур Бранковић, Војиславин отац, није био толико значајан великаш, као његов млађи брат Вук Бранковић.






  •  Књиге Предрага Р. Петровића о преклу породице и јунака кога Албанци својатају, Ђурђа Скендербега и његове мајке Војиславе, у издању куће "Лестве српске" са Косова и Метохије, можете наручити имејл адресом lestvesrpske@ptt.rs или посетом интернет странице овог издавача ОВДЕ



Извор: Лестве српске    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине