Вести:

понедељак, 19. септембар 2016.

Ревитализација моста на Ибру охрабрила захтев за изградњу џамије у српском делу (ФОТО)

понедељак, 19. септембар 2016. | КМ новине 0

Ревитализација моста на Ибру охрабрила захтев за изградњу џамије у српском делу (ФОТО) Бриселски дијалог, по коме се врши ревитализција моста и омогућава проток саобраћаја, охрабрила је и друге захтеве Шиптара са КиМ који се све масовније јављају.

Скица за нову џамију. Идеја сазрела, ради се на реализацији.




Како су започели радови на ревитализацији главног моста у Косовској Митровици, упоредо са тим Шиптари су покренули иницијативу за изградњу џамије на северној, српској обали. Они ово виде као део ревитализације моста и потпуног спровођења пројекта његовог "опоравка".

Кампању је покренуо мујезин џамије у насељу "Баир", Насер Гаши, како шиптарски медији преносе а кроз ову кампању он жели да што пре покрене и рад на обнови џамије у (српском делу) града.

Од самог почетка, како каже, ова иницијатива је на друштвеним мрежама добила огромну подршку и дели се на стотине током дана.

"Сећамо се да је џамија на Ибру изгорела током рата на Косову и Метохији", каже Гаши, и додаје да упркос напорима за обнову, она до сада није обновљена.

Фото: "Дитори".

Гаши "примећује" да су "готово све српске православне цркве оштећене током марта 2004. године до сада поправљенe" преноси "Дитори". Гашију изгледа ништа не значи што је до сада преко 135 цркава и манастира порушено, неке потпуно збрисане са лица земље, преко 10.000 надгробних споменика поломљено, потпуно уништено или однето као грађевински материјал за зидове и стазе, културни и историјски споменици сви где је било могуће, да су готово сва српска грбља уништена где јужно од Ибра, да је преко 5000 српских домова само током мартовског Погрома уништено и спаљено, велики број спских некретнина узурпиран као ни то што је још увек око 300 хиљада Срба протерно са КиМ.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯

Све ово најбоље осликава "успех" Бриселског дијалога и коме су шта до данас резутати донели. Јасно је да до "парафирања" споразума ништа од овога није било изводљиво. Нити обнова српских светиња које су уништене пре мартовског Погрома, а око стотинак их је, као ни повратак расељених док после потписивања то и даље остаје немогуће али је зато експанзија шиптарског есктремизма на северу покрајине коначно добила крила.

Будући да су, према Бриселском споразуму, квази-избори по "законима" сепаратиста одржани и на северу Покрајине, без обзира што су лажирани, што је народ уценама и претњама приморан да гласа, на крају ипак успостављене шиптарске општине које законе и задатке добијене из тзв., "владе" у Приштини, сасвим је могуће да и овај захтев буде остварен у догледно време. Он ће само утицати да Срби постану још одлучнији да напусте и овај део Косова и Метохије.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине