Вести:

понедељак, 25. јул 2016.

Манастир Бинач: Срби се повукли пред пуцњима, нова оштећења (ВИДЕО)

понедељак, 25. јул 2016. | КМ новине 0

Манастир Бинач: Срби се повукли пред пуцњима, нова оштећења (ВИДЕО) Група од 20 Срба на коју су испаљена два рафала док су радили порти манастира у селу Бинач вратила се да заврши чишћење и ту затекла поломљен часни престо.

Манастир је порушен након окупације КиМ 1999. године

На остацима цркве затекли су побацано камење и грање и наново оскрнављен и бачен раније поломљени и оштећени часни престо.

Случај су пријавили полицији, која је на лице места изашла са Србима и локалним свештеником.

После јучерашњег оружаног напада у коме нико није повређен, "косовска полиција" је инсистирала да Срби дају изјаве у станици полиције, што су они и учинили.

Они су за агенцију Бета рекли да су се према њима у станици полиције односили коректно, али и да је било коментара да се ради о пуцњави која се чула са сеоске свадбе.

Они су додали да, иако им је јуче речено да ће јавни тужилац покренути истрагу, сазнали су да услед недостатка доказа и изјава сведока и локалних мештана који "нису чули никакву пуцњаву" нема основа за покретање истраге.

Три дана пре почетка чишћења манастирске порте Срби су поднели захтев косовској полицији у Витини и тражили да их она обезбеђују.


  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯



Тај манастир, веома поштован међу Србима, 16 година уназад на остацима цркве Светог арханђела Гаврила на дан манастирске славе, 26. јула се служи литургија и долазе Срби са свих страна. Од протеривања Епископа Артемија окупљања у овом крају су се претворила у фарсу иако то народ себи не жели да призна из велике потребе да очува своју веру те му је несхватљиво да баш они који су томе живот посветили, данас је и издају.

У овом крају сведоче да је узурпатор трона ЕРП, Теодосије, од народа тражио да "мотком протерају оца Кирила" јер није хтео да стане уз безаконике и одрекне се црквеног поретка установљеног канонима по којима је владика Артемије још увек јединин канонски Епископ ове епархије. Отац Кирило је најпознатији по обнови манастира Драганац а у народу по томе што је 1999. легао на пут испред колоне која је пошла да напусти своје домове и рекао да ако хоће нека иду али прво њега нека прегазе што је резултирало повратком и останком народа. Због тога је један од верника Теодосију одговорио "владико, батина има два краја" након чега је Теодосије сагао главу и ућутао. Неко време после тога силом наметнути игуман манастира Драганац, уз употребу силе, избацио је оца Кирила из манастира.

Од 1963. године манастир је уписан у регистар споменика културе Србије а након 1999. године у потпуности су порушени и конак и манастирска црква.



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине