Вести:

Thursday, December 17, 2015

Таурунум бојси поклонили 860 евра Дечанима за куповину сокола, али...

Thursday, December 17, 2015 | КМ новине 2

Навијачи ФК Земуна, познати као Таурунум Бојси, поклонили су манастиру Високи Дечани суму од 860 евра.Тај новац ће бити искоришћен за куповину сивог сокола као вид подршке обнављању соколарске традиције у том манастиру.

Таурунум бојси поклонили 860 евра Дечанима за куповину сокола, али...

У манастиру Високи Дечани налазе се мошти светог краља Стефана Дечанског, чији спомен прослављамо до данас. Свети краљ је чувао манастир кроз историју, а посебно треба истаћи догађај из времена турског ропства, када је манастир требало да буде претворен у џамију.

У то име окупили су се бројни турски великаши, имами и хоџе и све је било спремно за церемонију претварања манастирске цркве у џамију- претходно су протерани монаси којима је понуђено да се потурче, што су они одбили. Дакле, манастир је остао празан од православних, пун Турака и ништа није, како се чинило Турцима, могло да стане на пут стварању још једног исламског верског објекта.

Међутим, Турци су заборавили на светог Краља који је остао да чува своју задужбину- непосредно пре него што је требало да изговори исламску мантру којом започиње обред, пред уласком у манастир већ застрт ћилимима, главни имам је настрадао тако што се камена фигура грифона- стражара откинула са зида и здробила му главу, расувши је у делове по окупљеним Турцима. Потом је, каже предање, наступило такво олујно невреме да су успаничени Турци, бежећи, многи настрадали у набујалој Бистрици.

Од тада се нису усуђивали да скрнаве манастир. Дечани су, данас, у горој ситуацији него за време Турака- није мало православних који овај манастир називају правом разбојничком јазбином. Његови монаси, на челу са игуманом Савом Јањићем, чврсто раде на промоцији државности Републике Косова, први су прихватили документа ове квазирепублике, а имају више него присан однос са шиптарским политичким финкционерима.

Монаштво овог манастира било је ударна песница при протеривању легалног епископа рашко – призренског, господина Артемија, који се, са својим монаштвом и дан данас налази у егзилу, са територије Косова и Метохије, инсталирајући притом „кооперативног“ Теодосија на епископску катедру. Као и Турци некад, данашњи дечански узурпатори заборављају на светог краља, чији спомен данас прослављамо.

Укратко, намера земунских навијача је више него племенита. Нажалост, данашњим дечанцима не фали новца – могао се он много корисније употребити уместо да се даје носиоцима шиптарских докумената и поданицима Републике Косова.






Извор: Земунске новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

2 comments:

  1. Jeli to onaj Sava Janjić koga vlast #Kosova želi da protera sa teritorije koju kontroliše ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не, то је овај Сава Јањић из текста, лепо пише.

      Delete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине