Вести:

Saturday, November 7, 2015

Немачка и САД: Пријем Косова у Унеско - корист за свет

Saturday, November 7, 2015 | КМ новине 0

Западне силе у Унеску заједничким саопштењем подржале лажну "државу". Иван Мркић: Боримо се за одлагање. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров: Избећи кршење Резолуције 1244.

Немачка и САД: Пријем Косова у Унеско - корист за свет

О захтеву Србије да се изјашњавање о чланству тзв. "Косова" у Унеску одложи, гласаће се у понедељак у Паризу. За ову иницијативу су Русија, Бразил, Кина, Индија, Аргентина, док су САД, Немачка и Велика Британија стале иза заједничког саопштења којим подржавају пријем лажне државе!

Још није извесно хоће ли замисао Београда придобити просту већину, потребну за "брисање" шиптарског захтева са дневног реда. Саветник председника за спољну политику Иван Мркић изјавио је данас да се "чини све" да се у наредним данима добије већина, али да није захвално предвиђати колико је држава уз Србију, а колико уз другу страну.

Уколико би се захтев шиптарских сепаратиста одложио, ова тема би се, како наводи Мркић, преместила у бриселски дијалог:

- Не зна се да ли ће Америка гласати, с обзиром на то да је од пријема Палестине у Унеско обуставила уплате овој организацији.

Како државе које нису платиле чланарину Унеску то могу да ураде до понедељка, неизвесно је колико чланица има право гласа, а процена је да барем десетак држава неће моћи да учествује у одлучивању.

Дипломатска игра траје и у Паризу. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, после састанка са Ирином Боковом, генералном директорком Унеска, изјавио је да покушаји да се Косову дозволи чланство воде ка политизацији ове организације и да је веома важно да се то избегне:

- Чланство Косова било би кршење Резолуције 1244, због чега је до решења неопходно доћи консезусом.

На другој страни амбасадори САД, Немачке и Велике Британије подржавају пријем Шиптара са Косова, констатујући да ће "од заштите културних споменика, укључујући споменике СПЦ, имати користи све заједнице на Косову и цео свет".

Саветница председника Србије Станислава Пак Станковић указала је да је Николић једини политичар који је искористио канале комуникације на интернету за промоцију кампање "Но Косово ин Унеско", а да већини политичара ти канали служе за личну промоцију.


Извор: Новости    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине