Вести:

Thursday, November 5, 2015

Све више деце обољева од последица НАТО бомбардовања, Влада не дозвољава родитељима да буду уз децу

Thursday, November 5, 2015 | КМ новине 0

У Србији се, последње две до три године, бележи велики пораст малигних болести код деце, рекао је директор Центра за педијатрију и шеф хематолошке дневне болнице Универзитетске дечије клинике у Београду Дејан Шкорић.

Све више деце обољева од последица НАТО бомбардовања, Влада не дозвољава родитељима да буду уз децу

Све више малишана у Србији оболева од малигних болести, јавља Срна а пренео је МОНДО.

Током 2000. године у просеку је било око 200 нових случајева на годишњем нивоу, а 2013. и 2014. године тај број је достигао 350 годишње, што је знатан пораст.

"Тешко је питање шта је тачно разлог томе, али малигне болести код деце су ретке, за разлику од одраслих, где је на годишњем нивоу у Србији око 30.000 оболелих", рекао је Шкорић за лист "Данас".

Он је додао да постоје бројни раз
лози, а један од њих би могло да буде и НАТО бомбардовање 1999. године, када је на територију Србије бачено око 45 тона осиромашеног уранијума.

"Осим јонизујућег зрачења, којем смо сви изложени, канцерогени агенси се налазе и у храни, води коју пијемо, ваздуху који удишемо и могу код генетски предиспонираног детета да допринесу развијању малигне болести", рекао је Шкорић.


Фото: Слободан Пикула

Он је напоменуо да у Србији постоји довољно капацитета за лечење деце, али да су услови за лечење неадекватни, с обзиром на то да је највећи проблем квалитет простора где пацијенти примају терапију.

Шкорић је навео да су у Србији изузетни резултати лечења канцера као што је акутна лимфобластна леукемија, излечење лимфома и негробластома, које је више од 90 одсто.

Јонска терапија будућност, али је за сада на нивоу експерименталне терапије и истиче да је Србији хитно потребна јавна банка умбиликалне крви, крви из пупчане врпце и постељице, јер је то потенцијално спас за најтеже болести, рекао је он.

Упркос таквој ситуацији Влада Србије је, почетком ове године, одбила иницијативу да родитељи буду на плаћеном одсуству док се њихова деца лече од рака. Реагујући на такву одлуку родитељски портал "Бебац" је апеловао на власт и министре да повуку ту своју одлуку.

Природно је да родитељи буду уз децу која болују. А Влада Србије, без трунке савести и морала, свесно ускраћује најслабијима подршку оца и мајке, која им у тим тренуцима највише треба, апеловали су родитељи.

"Психолошка и егзистенцијална подршка је, знајте, такође један вид лечења. Тај новац, који родитељи могу да добијају за време лечења њихове деце вама је мало, а њима значи много", покушали су родитељи да уразуме законодавце. Разлог за одбијање је био да тако нешто не постоји ни у једном обавезном осигурању а свету.

Златибор Лончар KM_Novine, vesti, kosovo, Metohija, Srbija,
Златибор Лончар
- У том предлогу нема ништа спорно. Влада Србије није одбила тај предлог, већ он није могао у овом тренутку да прође законодавство, јер таквог примера нема ни у региону, ни у Европи. То ће бити реализовано до краја године, а биће примењивано од почетка следеће године - казао је министар здравља Златибор Лончар тада након седнице Владе Србије.

Предлагачи измена Закона о здравственом осигурању су били Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) и посланик Душан Милисављевић.





Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине