Вести:

Thursday, November 5, 2015

Срби у Шведској позвали премијера те земље да не подржи Шиптаре са КиМ у УНЕСКО

Thursday, November 5, 2015 | КМ новине 0

Срби који живе у Шведској, окупљени у НВО "Хјуман воис" (”Human Voice”), поводом разматрања пријема шиптарских сепаратиста у УНЕСКО, послали су писмо које потписује Никола Јанић, председник ове организације.

Шведски војници на КиМ / Фото: КМ Новине
Писмо које је прекјуче послато премијеру краљевине Шведске и министрима владе такође је послато и испред Савеза Српске омладине у Шведској, након усаглашавања са председницом организације младих Срба, Јованом Шкундрић - Петрушински.

Шведска дуги низ година даје милијарде за Косово. Значајан део тог новца био је намењен стварању услова заједничком животу свих народа. Примарно за њихову сигурност и поштовање људских права, са фокусом на Србе које прогањају, пребијају, каменују, понижавају, а није реткост ни да их нападају ножевима и убијају.

У следећим редовима можете то писмо прочитати у целини.


"Упркос оваквој свакидашњици Шведска је подржала да се у УН гласа о пријему Косова у УНЕСКО, тело УН-а за образовање, науку и културу. То значи да би српске светиње, гробља, цркве и храмове, у будућности штитила власт косовских Албанаца која није могла, а донекле ни желела, да заштити Србе и њихову културну баштину, чак ни у присуству КФОР-а. Гробови српских родитеља, деце и других рођака, уништавају се а албанци константно спречавају Србе да посете гробове својих најдражих.

Млади Срби апелују на вас да се ангажујете да Шведска не гласа за пријем Косова у чланство УНЕСКО-а. Да не гласа за нестанак српског културног наслеђа, које би било уништено (као што је ИД урадила са Палмиром у Сирији) и пријемом Косова у УНЕСКО постало "косовско" а постепено се транформисало само у албанско.

Никола Јанић
Документација коју смо вам послали у поштанској пошиљци, штампане брошуре, стотине фотографија, као и видео записе, само су микроскопски део бескрајних доказа о томе што се на Косову догађало дуги низ година, трагична реалност и истина коју многи не желе да виде. 

Али међу нама, шведским-Србима, постоји ипак мала нада да Шведска пре гласања у УН о пријему Косова у чланство УНЕСКО, може да промени свој став и да ће ипак гласати са људском и државном одроворношћу. 

Испред НВО
"Хјуман воис" и Савеза српске омладине"

Срдачан поздрав уз дужно поштовање,
Никола Јанић




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине