Вести:

Tuesday, September 15, 2015

Лажно чудо у Вечерњим Новостима, жена се претворила у „светог Василија Острошког“

Tuesday, September 15, 2015 | КМ новине 4

Очигледно је да се у последње време површност огледа у сваком кораку нашег обезбоженог друштва.

Лажно чудо у Вечерњим Новостима, жена се претворила у „светог Василија Острошког“

Ипак, да ће због потребе за сензационализмом и чувене Вечерње Новости да се баве духовним виђењима површно, на начин као што се прате „Парови“, то никад не би могло да се очекује. То је уједно и слика лаковерности и јадног нивоа расудљивости народа. 

Замислимо се колико су, онда, поштени избори који су увек дириговани режимским медијским кућама? Колико лаковерност утиче на катастрофални избор? Вечерње Новости су за сат времена после објављеног „чуда“ на својој Фејсбук страници имале око 7.000 свиђања. Народ је помамљен веровао у „чудо“, а на гласове разума и објашњења појединаца да је аутор фотографије рекао да је фотографији усликана жена, један од читалаца одговара:

Ne treba pregoniti a pogotovo o nečemu ušta ljudi vjeruju.

Погледајмо о чему се ради:

Парохија шавничка је на својој Фб страници објавила „чудну“ фотографију са Острога на којој је усликан митрополит Амфилохије како служи литургију, док се у позадини један лик између верника обучен у бело нејасно види. То је подстакло администратора странице да упита аутора о чему се ради:
„Питање за аутора фотографије:

Да ли је на фотографији у кругу био неки човјек или је ово појава Светог Василија ?

Данашња Литургија на празник полагања појаса Пресвете Богородице 2015.г.Г. манастир Острог.“
Аутор је одговорио:
„Pozdravlja vas autor. Mislim da je u pitanju zena koja se u trenutku okrenula. Ali u svakom slucaju lijep prizor.
И, овде се прича завршава… Али не завршава се и за Вечерње Новости и аутора чланка под иницијалима В. К. Да ли је била сензационалистичка превара, па „ако прође, прође“, или истинска потреба срамежљивог аутора да обавести јавност о битном догађају, тек, овако је догађај преформулисан у Вечерњим Новостима:

„ČUDO U MANASTIRU OSTROG Pojavio se lik Svetog Vasilija!

Na praznik polaganja pojasa Presvete Bogorodice u gornjem manastiru Ostrog projavio se lik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u času dok je liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

NA praznik polaganja pojasa Presvete Bogorodice u gornjem manastiru Ostrog projavio se lik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, i to u času dok je liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, javila je Šavnička eparhija, a društvene mreže su ubrzo bile preplavljenetom vešću.

To nije prvi put da se kao u nekoj izmaglici projavljuje lik Svetog Vasilija. Dešavalo se i ranije više puta da se pojavi na ostroškim stenama iznad manastira, što su vernici svedočili.

– Video sam svetiteljev lik koji se iznenada pojavio i nestao. Sve je ličilio na san, jer je lik posle nekoliko sekundi nestao. Sigurno je čudotvorac želeo da nam nešto poruči, usmeri nas u ovom vremenu podela u srpskom narodu i naravno zaštiti nas – rekao je jedan od vernika, koji nije želeo da mu se ime pominje. – Nisam smeo ovo da pričam sve dok jutros nisam na društvenim mrežama video snimak.“ (Вечерње Новости)


Јасан одговор аутора фотографије који је био дуго пре лажне објаве у Вечерњим Новостима објављен и свима је био доступан:


На крају, додајмо да се оваквим лажним чудима не даје никакав допринос општој побожности, нити доприноси популарности митрополита Амфилохија код верујућих, већ се даје материјала за непријатеље Вере да јој се ругају и исмевају. Једина је корист од свега овога је да имамо бољи увид у то колико је народ још увек удаљен од истинске Вере и склон јефтиним баснама и сурогатима у духовном животу. Вечерњим Новостима, дакле, као режимском часопису којем су исти власници као и часпопису Треће око, не треба веровати.
Прелест је озлеђеност природе људске лажју. Прелест је стање свију људи, без изузетка, изазвано падом праотаца наших. Сви смо ми у прелести (Почетак Треће беседе Преподобног Симеона Новог Богослова. Издање Оптинског манастира, 1852.). Познавање тога представља најбољу предохрану од прелести. Највећа је прелест сматрати себе за слободног од прелести. Сви смо ми преварени, сви смо прелашћени, сви се налазимо у стању обманутости, и потребујемо ослобођење истином. Истина је Господ наш Исус Христос (Јн. 8, 32; 14, 6). Прихватимо ову Истину вером у Њу; завапимо у молитви тој Истини, и Она ће нас извући из бездана самопрелашћености и прелашћености од демона. (Свети ИгњатијеБрјанчанинов)
А хришћани имају заповест да се чувају да не буду преварени:
А када сјеђаше на гори Маслинској, приступише му (Исусу) ученици насамо говорећи: Кажи нам кад ће то бити и какав је знак твога доласка и свршетка вијека? И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.  Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити… И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе. И зато што ће се умножити безакоње, охладњеће љубав многих. (Мат. 24)

Прочитајте, такође: ДИГИТАЛНИ АНЂЕО ПАО, ЉУДСКЕ ДУШЕ СУ ПЛАВИЧАСТЕ БОЈЕ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“


4 comments:

  1. У ери Фотошопа пуштати овакве фотографије као нешто невиђено. Данас је могуће тако променити изворни фотос, ликове, убацити, избацити. Зато су овакве вести смешне.

    ReplyDelete
  2. Мени се чини, да са изјавом, аутора фотографије у суштини, хоће нешто да се манипулише.
    Како се може видети на снимку, никако не може бити жена, јер се овде лепо види дугачка брада, коју носе сви свети људи.
    Од куда жени брада?
    Дали се та жена посебно маскирала да би направила превару?
    Овде се говори да чуда не могу бити, а шта је чудима : Плач ИКОНА СВЕТЕ ДЕВЕ МАРИЈЕ, КРВОТОЧНЕ ИКОНЕ: СВЕТЕ ДЕВЕ И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА?
    Колико још има и других чудеса, која се појављују у наше време.
    Дали превара и БОЖАНСКИ ОГАЊ?
    Божански Огањ се формира исто тако на чудесан начин, али није само то него тај огањ, противи се законима природе.
    Једном пали свеће од парафина и воска, а други пут, ако га принесеш своме лицу и ако имаш велику браду неће се брада упалити.
    Дали су и то преваре.
    За незнабошце је све превара оно у шта не верују и што није чисто у матејалном
    облику приказано, а то је материјалистичко гледање света.
    Духовни свет, је сасвим нешто друго и у духовном свету; Закони природе се мењају
    Љубиша

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ви нисте разумели текст а оптужујете нас за нешто.

      Нигде се не види брада већ само једна мутна флека, ништа друго. Зар мислите да би се светитељу видела брада а не руке, глава, очи??? Колико је таквих превара забележено у хришћанству због којих су они који су живели светим животима, узимајући их за истину, допустили себи неопрезност и изгубили своје душе обманути разним ђавољим преварма? то вам не пада на памет?

      Сада и аутор лаже само не лажу они који на неколико пиксела "нешто виде"? А не знају ни сами шта... Нико се није маскирао да би направио превару јер се нико и не види а превару су направиле новине које су ово дигле до чудеса!

      Најнебулознија ствар коју сте напис лаи је "Овде се говори да чуда не могу бити". Ко је то рекао, где то пише??? Сами себи постављате питања, теорије, одговоре и то на нешто што нико нити је написао нити помислио.

      Delete
  3. Ja вaс нe рaзумем. Kako kaжeтe дa сe нe види брaдa, kaдa сe лeпo види дeбeлa и бела пoдужa брaдa лиka kojи je у прoфилу. A штo тo ви kaжeтe дa je нeka флека или нeштo другo, тo ja нe мoгу дa прхватим jeр то није истина.
    Дали то стварно чудо или није, ја се у то не упуштам. Дали је то стварно фигура Светог Василија или није, ја такође незнам и ја ништа не губим, дали јесте или није, али немојте да ме правите лудог, јер оно што видим, ја мислим да не грешим.
    Ако се неко бори противу вере и истине Божије, нека зна да његова борба противу Бога је унапред у неуспех осуђена и Богу се сигурно не може наудити, али се може наудити људима, који траже спасење својих душа.
    Будите поздрављени Љубиша.

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине