Вести:

недеља, 12. јул 2015.

Свети Петар и Павле – Петровдан

недеља, 12. јул 2015. | КМ новине 0

Српска православна црква и верници 12. јула (29. јуна по јулијанском календару) празнују Петровдан, којим се славе свети апостоли Петар и Павле, обојица страдали по заповести цара Нерона.

Свети, апостол, Петар, Павле, Петровдан
Свети Петар и Павле
Свети апостоли Петар и Павле се у хришћанству сматрају првим проповедницима и учитељима новозаветне вере.  

Свети апостол Петар рођен је у Витсаиди. Био је рибар, и најпре се звао Симеоном, но Господ је благозволео назвати га Кифом, или Петром (Јн 1, 42). Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: „Ти си Христос, Син Бога живога“ (Мат. 16, 16). Његова вера се постепено утврђивала, јер када је Господ изведен пред суд, Петар га се три пута одрекао, али се због тога покајао и постао потом силни и неустрашиви проповедник Јеванђеља. После његове једне беседе у Јерусалиму обратило се у веру око три хиљаде душа.

Проповедао је у Палестини, малој Азији, Илирику и Италији.

Помагао је и вером исцељивао људе. Чинио је моћна чудеса: лечио је болесне, ваксрсавао мртве; чак и од сенке његове исцељивали су се болесници. Имао је велику борбу са Симоном Волхом, који се издавао за бога, а у ствари био је слуга сатанин. Најзад га је посрамио и победио.

По заповести цара Нерона Петар је разапет на крст, а он сам молио је џелате да га разапну главом окренутом на доле, сматрајући себе недостојним да умре као његов Господ.

Свети апостол Павле, рођен је у Тарсу у племену Венијаминову. Најпре се звао Савле, учио код Гамалила и био фарисеј и прогонитељ хришћана.Чудесно обраћен у веру хришћанску самим Господом, који му се јавио на путу за Дамаск. Доцније постао апостол и ватрени поборник и проповедник Јеванђеља, од граница Арабије до Шпаније.

Са пламеном ревношћу проповедао Јеванђеље свуда од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Добио назив апостол незнабожаца.

Много је страдао и стрпљиво подносио муке. Колико су страховита била његова страдања, толико је било његово натчовечанско стрпљење. Кроз све године свог проповедања он је из дана у дан висио као о једном слабом кончићу између живота и смрти. Пошто је испунио све дане и ноћи трудом и страдањем за Христа, пошто је организовао цркву по многобројним местима, и пошто је достигао ту меру савршенства, да је могао рећи: "Не живим ја него Христос живи у мени".

Посечен је у Риму у време цара Нерона као и апостол Петар.

И Пeтaр и Пaвлe прaзнyjy сe y исти дaн, 12. jyлa (29. jyнa). Oсим тoгa, Пeтрy сe држи пoмeн и 29. jaнyaрa (16. jaнyaрa), кojи сe дaн нaзивa Пeтрoвe Чaснe Вeригe, кaдa сe oдaje пoштoвaњe oним oкoвимa – лaнцимa, кoje je Пeтaр кao сyжaњ нoсиo y jeрyсaлимскoj тaмници. Нeки хришћaни сy сaчyвaли тe лaнцe и зa врeмe цaрa Koнстaнтинa прeнeли их y Цaригрaд.

Oд aпoстoлa Пeтрa oстaлe сy двe пoслaницe, „Сaбoрнe пoслaницe Пeтрoвe“, кoje сy придрyжeнe књигaмa Нoвoг зaвeтa.

Тропар, глас 4.
Апостола Првопрестолници, и Васељене Учитељи,
Владику свих молите: да дарује мир Васељени,
и душама нашим велику милост.
+++
Неуки и уки, но духом једнаки
И љубављу Божјом ко ангели јаки,
Петар прости човек, Павле школовани -
Благодаћу Духа оба обасјани.
Две пламене свеће, свеће неугасне,
Две блиставе звезде, високе и красне.
Обиграше земљу, и светлост пронеше
Све људима даше, ништа не узеше,
Сиромаси пуки - свет обогатише,
Узници и слуге - сав свет покорише.
Свет обогатише учењем Христовим,
Сав свет покорише оружијем новим:
Смирењем и миром, и благом кротошћу.
Молитвом и постом и силном милошћу.
Кад им бурног дана стиже бурно вече
Нерон крвожедни живот им пресече.
Но кад владар света заповест издаде
И Петра и Павла страдању предаде.
Свет бејаше њихов, a не његов више -
Апостоли смрћу царство задобише.
 
КМ Новине честитају свима којима је Петровдан крсна слава.



Извор: КМ Новине    ::   © 2014 - 2015   ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине