Вести:

недеља, 7. јун 2015.

Американци згрнули милијарде евра на Косову

недеља, 7. јун 2015. | КМ новине 0

Бивши амерички званичници згрнули су од 1999. године милијарде евра послујући на Косову у области инфраструктуре, рудних богатстава, осигуравајућих друштава, али и енергетике - објавио је "Спутњик".


Пензионисани генерал и главнокомандујући НАТО снага из периода бомбардовања Србије Весли Кларк, бивши државни секретар САД Мадлен Олбрајт и бивши заменик шефа Унмикове администрације Џон Кови, нису ни после рата "отишли" са Косова.

Према подацима које је, како наводи "Спутњик", тешко потврдити, кроз директна или индиректна улагања у ове области, они су заједно зарадили милијарде долара, а с друге стране Србија, са чијом се имовином у ствари на Косову тргује, изгубила је десетине милијарди евра.

Од свих америчких званичника на Косову "најотвореније" послује Весли Кларк који преко своје фирме "Енвидити" из Канаде на Косову држи у рукама готово све што има везе са енергетиком и жели да добије право за неограничено истраживање залиха лигнита, али и прављење синтетичког горива од угља.

Друга по величини америчка компанија АЦМ која послује, што званично, што незванично, на Косову, а чији је власник Олбрајтова, својевремено је била заинтересована за куповину Поште и телекомуникација која у свом систему има српску инфраструктуру "Телекома Србије", али је због притиска јавности одустала од те куповине.

Олбрајтова је ипак нашла начин како да заради који долар преко Косова, па послове њене фирме на Косову води Гануп Тачи, брат шефа дипломатије самопроглашеног Косова Хашима Тачија, који са капиталом Олбрајтове под капом "турско-америчког" конзорцијума улаже у инфраструктуру, а највише у изградњу путева.

Овај конзорцијум на чијем челу је бивши замјеник шефа Унмика на Косову Американац Џон Кови, делом преко фирме Тачијевог брата, обрће средства и у енергетици, односно, продаји струје.

Осим тога, ангажовани су на изградњи аутопута од границе са Албанијом до Мердара, чија градња је готово при крају. Олбрајтова послује и са још једним од Тачијевих преко фирме "Одетељон" чија је главна делатност трговина грађевинским материјалом.

Другим речима, ова фирма снабдева све фирме које граде путеве или зграде, односно, насеља по Косову.

Фирма "Билдинг Илирије" бави се изградњом стамбених комплекса широм Косова, партнер јој је америчко-турска компанија "Бехтел-Енка" која такође има везе са Олбрајтовом.

Компанија Идриза Тачија "Гео минерали", која се бави екстракцијом минерала, уско је повезана са фирмом Веслија Кларка, а једна од делатности којима се бави је и извоз старог гвожђа, махом за Италију, што је једно од најуноснијих занимања на Косову.

Већина стамбеног простора гради се на грађевинском земљишту које је било друштвена имовина Србије, као и на узурпираном земљишту које је било у приватној својини Срба, која досеже вредност од око десетине милијарди евра.

Уредбом специјалног изасланика УН на Косову, узурпирано земљиште послије 10 година постаје "државна имовина", што је омогућило да ове фирме развију своју делатност а тиме и профит у овој области.

Маркетиншка кућа бившег британског премијера Тонија Блера, којом руководи Алистер Кембел, задужена је за "промоцију Косова", а иста компанија такође руководи и већином осигуравајућих друштава на Косову.

"Која сума новца се заиста обрће у свим овим пословима немогуће је стварно утврдити", закључује "Спутњик".Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.