Вести:

Tuesday, December 2, 2014

Kосово, српству Завет

Tuesday, December 2, 2014 | КМ новине 0


Поздравна реч Влада Стругара приликом отварања скупа "Срби на Косову и Метохији".
...
На Косову Српству вечном откако је царству овде изгинула војска свака данас беседа о истини рода и потребан разговор о нужностима и прохтевима Отаџбине, нека појме општост постојања и стављају путоказ кретању напред под сазвежђем умности и поука, Србима датих проповедима и саветима, одредбама и уредбама, насловима и списима светог Саве, Вука Караџића и Владике Рада. 


Свети Сава је Србима обезбедио самостој у православљу, вери мироносној, по својности саборној, у крајини Истока баш уз раздео са светом Запада. 

Вук Карџић је Србе научио писмености, сазданој од народног говора и свеопштих знакова правописа; створио књижевни језик јединствене доследности изворној природи и пуне саображености нововековном просвећивању.

Владика Раде је Српству спевао појмове за народно одређење сред инородних људстава; уковао клетву тирјанству, а божански величајном представио слободу. Назвао је нужним мучење човештва и неизбежним ломљивост у човечанству, свугде, унутарњим противностима, раскидање васељене. Све српско ту је и земаљско и небеско; има полазишта на Косову, а немерљиво је докле сеже кроз свемир.


И находећи се Српством узнесен и дужан, морен и подстицан, Владика Раде једаред за се каже – у спеву Луча Микрокозма на страници Посвете Сими Милутиновићу – дословно стиховима:
 
„Судба ти је моја позната
мислим, нејма подобне на

земљи;
до вратах сам
изника тартара,
ад на мене са
проклетством
риче,
све му гледам
гадна
позоришта.“


Очито, и данас, те намах, сваки родољуб у Српству ако „на брду и малом стоји“ изговорио би те Владичине стихове као сопствени исказ. И врло би нагласио да је Горски вијенац и све што је Његош написао, сада Српству потребније него икада раније, на Косову, свакако, највећма. Ја нећу да поновим како се иначе уобичајено о понечем каже: данас више него игда пре јер, колико је то било пута, за минулих сто педесет година, кад је одсудност опстанка тукла и сламала, раскидала и смањивала Српство, више или мање од потоње такве несреће која се ево још не завршава, сатирући снаге и грабећи поседе нашега народа.

Али хоћу да истакнем: данас, и заувек убудуће, Српству је неопходно да песничку творевину Владике Рада, заједно с благом од других умника и просветитеља сложи и уложи у темеље сопственог духовног издизања.

После времена доста дуготрајног уважавања првенствености туђих налаза и мерила, па утолико запуштеног просвећивања и по властитим изумима и дометима, Српству је потребан духовни препород. 

Поглавито, помоћу  духовности успоставиће неприкосновену важност моралне истине, стицати и одржавати творачко самопоуздање. Тако, у задружју с историјском свешћу о самосвојности у вредностима и остварењима, напредак Српства биће износит, ваљан роду и видан у човечанству. 

Аутор: академик Владо Стругар 

 Са научног скупа СРБИ НА КОСОВУ И У МЕТОХИЈИ одржаног у Косовској Митровици од 27. до 29. маја 2005. године у организацији Српске академије наука и уметности (Међуодељењски одбор за изучавање Косова и Метохије) и Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

Извор: САНУ


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине