Вести:

Tuesday, December 2, 2014

Косово, узурпација имовине део система

Tuesday, December 2, 2014 | КМ новине 0

Ни 15 година од окупације, на Косову и Метохији нема већег помака у решавању имовинских спорова, у којима су Срби у највећем броју оштећена страна.

...
Да власници докажу посед над имањем на једном степену одлучивања шиптарских тзв "институција", али да без њега остају на другом – примера је напретек.

Породица Ивић из Чаглавице, надомак Приштине, од 1999. године не може да врати у посед парцелу већу од једног хектара. Кажу да им од 2003. Албанци два пута улазе у посед, где су почели да граде и хотел.
 
Ивићи су успевали да врате земљу у посед и да је у катастру упишу на своје име.

"Променом шиптарских власти у Приштини, нова директорица катастра је самовољно, без икаквог судског решења, поништила књижење те парцеле и поново земљу регистровала као друштвену, на наговор тамо неких лица која се помињу у решењу. Ми смо реаговали жалбама на то решење, међутим, катастарска агенција је то потврдила и сада смо опет на њиховом суду, опет се тужимо", каже власник имања Зоран Ивић.


Према међународним извештајима, косовски судови су најнеефикаснији у заштити људских права. У решавање судских имовинских спорова последњих година је укључен и Еулекс, мада видимо ових дана каква је и та ЕУ мисија.

Портпаролка те мисије, Драгана Соломон, чак тврди да је према њиховимим подацима "остало још 300 случајева да буде решено а мисија очекује да ће они бити решени до краја године"(300?). Упркос овим похвалним бројкама испоставља се да из мисије говоре  прилично апстрактним појмовима јер они немају баш никакве податке да ли су њихове одлуке и спроведене! Према искуствима адвоката, тај процес се креће пужевим кораком, због чега нема ни казни за узурпаторе...

"Ослобађање би требало да прати кривични прогон, међутим, то изостаје, органи гоњења не функционишу, особно не придају значај таквом начину узурпације", рекао је адвокат Живојин Јокановић.

Узурпација српске имовине на Косову од рата наовамо толико је узела маха  да је постала део система.


РТС

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине