Вести:

Thursday, November 13, 2014

Пронађена лоза Немањића (ФОТО + ВИДЕО)

Thursday, November 13, 2014 | КМ новине 2

Архео аматери Србије на трагу расветљавања још једне дуго скриване средњовековне тајне - у долини јоргована пронађене винове лозе старије од седам векова.
...
Вишегодишњи труд Архео аматера Србије на разоткривању нерасветљених средњовековних мистерија на овим просторима је, изгледа, уродио плодом. У долини јоргована на обронцима Голије и надомак манастира Градац дубоко у шуми пронађени су још живи изданци винове лозе засађене у 13. веку. На потесу Лесковице у близини Брвеника још бујају лозе засађене у доба Јелене Анжујске и њених синова Милутина и Драгутина. Стари чокоти скривени дубоко у жбуњу још пркосе времену.

 

Екипа Архео аматера Србије и екипа РТС-дописништво Чачак се у то уверила ових дана. Домаћин ове експедиције био је, председник месне заједнице Градац Миодраг Чорбоћ. После двочасовног пешачења и трагања по шумском беспућу у близини рудника сиге пронађено је више стабала винове лозе и тешко оштећено корење биљака које су одолеле вековима.

 
Јездимир Живковић, власник парцеле на којој се налази иначе запуштени засади више од сто година старих шљива и извор питке, као лед хладне воде и сам је посведочио да је у наслеђе, осим овог имања примио и предање да је на овом месту некад било задње боравиште најстаријих искушеника који су ту, далеко од људи и знатижељних очију у колибама и пећинама проводили своје задње дане.

  
По предању имали су безмесну трпезу и хранили се искључиво шумским производима и видали лековитим биљем. Огромни пањеви људском руком оштећене лозе засађене у средњем веку и данас су уочљиви на више места. На овој локацији пронађени су остаци винског подрума зиданог каменом. Коначну реч о старости ових чокота ће свакако дати стручњаци утврђивањем егзактним научним методама.

Иначе, познато је да је Јелена Анжујска, ктитор манастира Градац подигла у овом крају много винограда које су турци „Аканџије“ по заповести Султана уништили да би уместо њих подигли засаде стоног јестивог грожђа. Ускоро на нашем сајту биће објављени детаљи из ове потраге за лозом из доба Немањића. 


Аутор: Архео-аматери Србије

Припремиле: КМ Новине

2 comments:

  1. Svaka čast ljudima iz Arheo-amateri Srbije na trudu i na svemu što rade za očuvanje kulturne baštine

    ReplyDelete
  2. Свака част! Ово је вредан подухват!

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.