Вести:

Wednesday, September 24, 2014

НОВИ САД: Усвојена Декларација о потреби измене Устава Србије или доношења новог

Wednesday, September 24, 2014 | КМ новине 0

СКУПШТИНА Војводине данас је, после троипочасовне расправе, већином гласова донела Декларацију о потреби покретања поступка измене Устава Републике Србије или доношења новог.
...

Од 104 присутна посланика покрајинског парламента – за тај документ гласало је њих 64, против је било 33 а није било уздржаних.

Иницијатива за ту декларацију потекла је из ЛСВ, а предлог тог документа поднела су 64 посланика ЛСВ, ДС и НДС-а.
Међу потписницима иницијативе није било одборника владајућег Савеза војвођанских Мађара чији је лидер Иштван Пастор. Ова странка је најавила да неће учествовати у гласању док су опозиционе странке најавиле да неће подржати документ.

Промена Устава Србије је неопходна, али око тога како треба да изгледа Војводина у том документу нема заједничког става странака у Скупштини Војводине.

Документ је још једном потврдио да је владајућа коалиција – коју чини Пајтићева Демократска странка, Тадићева Нова демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и СВМ – подељена.

Пастор је чак оценио: „Мислим да је ова декларација у дневнополитичке намене, мислим да ова тема не би смела да се користи у овакве сврхе, текст је састављен недовољно стручно, и мислим да ова декларација наноси штету а не корист аутономији Војводине“, рекао је Пастор.

Председик одборничке групе Лиге социјалдемократа Војводине, Бранислав Богарошки, нагласио је да текст декларације не дефинише ништа детаљно, само жели да отвори расправу о положају покрајине.

Прочитајте више на: ФБ Репортер-у


Припремиле: КМ Новине 

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине