Вести:

Wednesday, September 24, 2014

Евроскептици све популарнији

Wednesday, September 24, 2014 | КМ новине 0

Евроскептички расположена Алтернатива за Немачку, када би у недељу били савезни избори, освојила би чак 10 одсто гласова.
...

То је нови рекорд ове партије основане у пролеће лане - показала је анкета Института за истраживање јавног мњења Форса, коју су данас објавили магазин Штерн и телевизија РТЛ.

За демохришћане, канцелара Ангеле Меркел гласало би 42 одсто Немаца, проценат више него у прошлој анкети, за социјалдемократе 22 одсто, два одсто мање него прошле седмице, левица стагнира на девет одсто, а зелени би добили осам одсто, проценат мање него прошле седмице.

За либерале, накада моћну партију под вођством бившег шефа дипломатије Ханса-Дитриха Геншера, још свега два одсто Немаца.

Шеф Форсе Манфред Гилнер сматра да је АфД добила на популарности, пошто привлачи све више гласова немачких десничара.

АфД, партија добростојећих евроскептика која се залаже за укидање евра и повратак немачке марке, ограничавање усељавања странаца и Немачку и "пеца у десним водама" добија све више медијске пажње, а и сама Меркелова је за ту странку, коју води професор Бернд Луке, некадашњи дугогодишњи члан њених демохришћана, рекла да је та странка проблем свих партија.

Такав раст популарности АфД, нарочито после недавних избора у Саксонији, Бранденбургу и Тирнгији, буди међу демохришћанима страх од губитка гласова, оцењују медији, а сам Хорст Зехофер, шеф баварске Хришћанско-социјалне уније, сестринске партије свенемачке Хришћанско-демократске уније, канцелара Меркелове сматра да ће евроскептици на следећим савезним изборима бити озбиљан учесник.

"Расположење бирача се данас брзо мења и нико не може предвидети шта ће бити за три године, али ја полазим од тога да ће АфД бити озбиљан учесник савезних избора 2017. године", изјавио је Зехофер и рекао да верује да ће се АфД етаблирати као партија и неће нестати као Пиратска странка, што многи наводе као могућу политичку судбину евроскептика.

Зехофер је, такође, рекао да се морају припремити на борбу са АфД , са којом је, као и Меркелова, искључио могућност коалиције.

Све док се АфД не одвоји од десно - радикалних елемената, коалиција са њима, сматрам, не долази у обзир, рекао је овај моћни Баварац. 


Новости.рс


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине