Вести:

понедељак, 18. август 2014.

Полицијски ратници Србије - ''Ратнички Крст'' свим учесницима ратова

понедељак, 18. август 2014. | КМ новине 0

Под оружаним сукобима у бившој СФРЈ И СРЈ, рачунају се сукоби, у Словенији, Републици Српској Крајини, Републици Српској, Косову и Метохији и Југу Србије.
...
Са овом дефиницијом сукоба у бившим Југославијама до данас, Друштво Полицијских Ратника Републике Србије, организовало је акцију доделе ордена Ратничког Крста.
 
Не очекујући подршку и помоћ за ову одлуку, надлежни у овом удружењу пружили су могућност свим учесницима оружаних сукоба да се пријаве и затраже ово признање а право на то има сваки припадник полиције осим који је у њима учествовао осим, како је изричито наглашено - издајица и дезертера. 
 
Све што је потребно јесте учланити се у ово удружење.
 
~*~
 
ДРУШТВО  ПОЛИЦИЈСКИХ РАТНИКА
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ЗАХТЕВ  ЗА  ДОДЕЛУ  СПОМЕН  ОБЕЛЕЖЈА:
РАТНИЧКИ КРСТ


Друштво Полицијских Ратника Р.С.


У састав републичког Удружења улазе, месни, општински и окружни одбори и повереништва који поштују Статут Републичког удружења.

Чланови Удружења могу бити лица којима је по Закону о борачко-инвалидској заштити признато право борца, а сада су:

1. активни припадници полиције,
2. пензионисани припадници полиције,
3. грађани који су своју војну обавезу према Републици Србији
остварили као припадници резервних јединица полиције,
4. грађани који су стекли статус борца учествујући у оружаним акцијама као припадници војних и других јединица, а сада се налазе на раду у МУП- у или су пензију стекли у МУП- у
5.страни држављани који су учествовали у српским полицијским јединицама на тлу бивше СФРЈ И СРЈ.
ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА НЕ МОГУ БИТИ : издајице и дезертери .

Члан 4.
Учлањење се врши на основу :
1 .војне буквице у којој је уписано учешће у рату
2. потврде о учешћу у рату
3. на основу изјаве два пунолетна сведока (важи за учешћа у оружаним сукобима у српским јединицама полиције на тлу бивше СФРЈ).
4. потврда издата од стране овлашћеног органа да је лице учествовало у рату у полицијским јединицама. Учлањење се врши добровољно -попуњавањем пријаве уз личну карту или пасош или други докуменат издат од стране МУП-а са фотографијом лица.
6. чланови су дужни да уредно плаћају чланарину, чланарина се плаћагодишње у износу 500 РСД. за 2014. годину.

Самим учлањењем у Друштво полицијских ратника, и прилагањем за то потребне документације, члан стиче право на поседовање и ношење спомен обележја Ратнички Крст. За сваки оружани сукоб за који члан приложи одговрајући доказ да је учествовао у складу са статутом има право на по један Ратнички Крст.
 
Под оружаним сукобима у бившој СФРЈ И СРЈ,
рачунају се сукоби, у Словенији, Републици Српској Крајини, Републици Српској, Косову и Метохији и Југу Србије.

За детаље и даљи ток процедуре обратити се ДРУШТВУ ПОЛИЦИЈСКИХ РАТНИКА преко најближих општинских и окружних одбора, или директно на адресу.
 
Друштво Полицијских Ратника РС,
Народног Фронта 018.
Београд 11.000

Или на адресу Председника удружења:
Друштво Полицијских Ратника, Ћићевац
Косметска бр 8. 37210

 
Спомен обележје "Ратнички крст" - за верност отаџбини.
Овај захтев се подноси на основу члана 2 става 1 тачке 1 и 5 и става 2  Закона о основним правима бораца, војних инвалида, породица палих бораца (Службени Лист СРЈ бр. 24/98,29/98,25/2000, и службени гласник РС број. 101/1005, 111/2009) а ускладу са чланом 8 тачке 1,2,3,4,5 и 6 и чланом 9 тачка 14. Статута Удружења бораца отаџбинских ратова  Републике Србије као и члановима од 7. до 23. Правилника о изгледу, условима за додељивање знамења и обележја Друштва полицијских ратника Републике Србије.
 
 

Забележила: Славица Јовановић

Фотографија: Аутор Лазар Јовановић
 
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.