Вести:

недеља, 17. август 2014.

Ђаци са КиМ у Републици Српској

недеља, 17. август 2014. | КМ новине 0

Деца са Косова и Метохије бораве од данас у седмодневној посети Републици Српској.

...

Ученици ће бити смештени у више градова и општина, саопштено је из бањалучког Одбора за помоћ Србима са КиМ, који је и организатор посете.

Осам аутобуса српске деце узраста од 10 до 15 година, јутрос у 05.00 кренуло је из Косовске Митровице са ђацима из овог града као и Грачанице, Бање, Сувог Грла, Осојана, Велике Хоче, Ораховца, Србице, Истока, Прилужја, Бабиног Моста и Звечана.

Деца са Косова и Метохије доћи ће у пратњи директора и наставника из основних школа које похађају, а биће смештени у породицама доктора, декана, професора, директора, политичара, свештеника, наставника и радника из Бања Луке, Мркоњић Града, Градишке, Прњавора, Теслића, Билеће и Гацка.

Све општине које прихватају децу са Косова и Метохије ће у недељу, у касним поподневним сатима, организовати свечани дочек, па ће тако дочек два аутобуса у Бања Луци бити одржан испред ресторана "Стара Ада" где ће ђаке дочекати породице у које ће бити смештени, представници институција Републике Српске и Града, уз културно уметнички програм.

Породице бањалучких школа "Бранко Радичевић" и "Свети Сава" угостиће ученике истоимених школа из Косовске Митровице.

Због поплава, од учествовања у програму одустале су општине Шамац, Модрича, Петрово, Зворник и Србац, које су, како се првобитно очекивало, требале да приме 50-оро деце из Липљана, Зубиног Потока, Гораждевца, Косовске Каменце и Гњилана.

"Изузетно смо задовољни што је, успркос великим непогодама које су ове године задесиле Републику Српску, пројекат успео и показао хуманост грађана и институција према нашем народу на Косову и Метохији, који се десценијам мукотрпно бори за опстанак и голи живот", наводи се у саопштењу Одбора.

У пројекат је укључено око 800 породица из Републике Српске и са Косова и Метохије, неколико десетина директора основних школа, више од 150 наставника, око 20 начелника и представника градова и општина, институције, неколико културно-уметничких друштава и привредника.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине