Вести:

Thursday, August 7, 2014

Историчари религије: Реферат САД о вероисповести у Русији политички је ангажован

Thursday, August 7, 2014 | КМ новине 0

Последњи реферат Стејт департмента САД о религиозној ситуацији у свету 2013. године политички је ангажован и пристрасан у погледу слободе савести и вероисповести у Русији, али у целини је компетентнији од прошлогодишњег, изјавили су за РИА Новости руски историчари религије.

...

  Извештај Стејтдепартмента САД о слободи вероисповести у земљама света објављује се већ 16. годину за редом.
За разлику од претходних година у актуелном документу (за 2013. годину) посебна пажња се поклања прогањању хришћања и хришћанства у земљама Блискоисточног региона. Поред тога, у документу се посебно истиче да због војних конфликта милиони хришћана, муслимана, индуса и представника многих других религија нашли су се прогнани из својих домова због религиозних веровања, а у разним деловима света људе су подвргли дискриминацији и насиљу само због тога што се придржавају своје вере.


Међу земљама које изазивају посебну забринутост у сфери вероисповести и дискриминације по религиозном принципу на списку Стејтдепармента нашли су се Сирија, Иран, Кина, Саудијска Арабија, Северна Кореја, Судан, Египат, Бангладеш, Еритреја, као и Таџикистан, Узбекистан и Туркменистан. Последњи је на списак Стејтдепартмента доспео први пут.
Дотичући религиозну ситуацију у Русији, аутори документа посебно подвлаче пораст улоге РПЦ у друштву. Власти РФ и даље су дале Руској православној цркви привилегован положај, али у целини су дозволиле другим хришћанским, као и хебрејским организацијама слободно да практикују своју веру, стоји у извештају. При томе истиче се да су исте ове власти искористиле нови закон о супротстављању екстремизму и поправке важећих закона за даље ограничавање деловања представника религиозних мањина, између осталог прогласили су незаконитим чланство страних грађана у религиозним организацијама. 


Стејт департмент је још једном иступио у заштиту руских удружења "Јеховиних сведока", организације "Сајентолога", а такође подржао сунитског богослова "Саида Нурсија", чија је међународна организација 2008. године проглашена екстремистичком и забрањена на територији Русије.

 Анализирајући објављени документ, руски историчари религије су открили низ грешака. Шеф правобранилачког центра Сверуског народног сабора, историчар религије Роман Силантјев подвукао је да салафити у Дагестану о којима је написано да су забрањени, нажалост нису забрањени. Истовремено водећи научни сарадник Европског института РАН, историчар религије Роман Лункин је изјавио за РИА Новости да неки од проблема покренутих у реферату Стејт департмента у погледу религиозних ситуација у Русији заиста постоје. Ипак масовне дискриминације верника, како то представља Стејт департмент, у Русији нема, уверен је стручњак. 

Ипак циљ реферата Стејт департмента САД је да докаже да у Русији постоји масовна дискриминација по релогиозном принципу. И то је несумњиво политички ангажован закључак, подвукао је Роман Лункин.
Он је такође подвукао да се ови проблеми стално покрећу у документима разних ифнормационо-аналитичких агенција, као и у извештајима о слободи савести представника за људска права. Штета што реални проблеми који се покрећу у тим рефератима и нису политички ангажовани, мало се разматрају како међу руским експертима, тако и у руској штампи, додао је историчар религије. У целини, закључио је Лункин, представници руске власти и друштва у последње време показују да у земљи постоји равноправност конфесија и равноправан однос на основу закона према представницима свих регистрованих и признатих религија у држави.



Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине