Вести:

Friday, March 22, 2024

Крагујевац: Поводом 25-е годишњице НАТО агресије промоција фото-монографије и изложба

Friday, March 22, 2024 | Уреднички колегијум 0

Крагујевац: Поводом 25-е годишњице НАТО агресије промоција фото-монографије и изложба

Изложба фотографија "1999" Зорана Петровића и Небојше Радосављевића Рауса биће отворена у Народном музеју Шумадије у недељу 24. марта после 19 часова.

Изложба фотографија "1999" Зорана Петровића и Небојше Радосављевића Рауса биће отворена у Народном музеју Шумадије у недељу 24. марта после 19 часова.



Изложба је саставни део меморијалног скупа "Сећање на трагедију 1999" посвећеног обележавању 25 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију који почиње у 19 часова.

Пред посетиоцима ће се наћи 30 фотографија великог формата снимљених 1999. године које показују сав ужас и страдање током бомбардовања.

Изложба траје до 30. априла.

Са постављања изложбе



Након отварања изложбе, планирано је представљање фотомонографије истих аутора "1999" у издању УК Кораци.

Књига “1999” садржи више од 120 аутентичних документарних фотографија и пратеће текстове чији су аутори: Дејан Милошевић, Миодраг Стојиловић, др Даница Грујићич и Бранко Јовановић.

Уредник издања је Мирко Демић, а фотографије је селектовао Предраг Циле Михајловић.

Аутори о књизи

-  Књига је веома битна, не само за нас двојицу као ауторе, она има ширу своју вредност за историју овог града, пре свега, а њена ће се вредност током година само повећавати.

Зоран Петровић

- Када се књига сада види, људи имају различите реакције, а никако није без реакција. Кажу: Ово је трагично. Ако сте то урадили.Треба да се зна.

Небојша Радосављевић Раус




БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

НЕБОЈША РАДОСАВЉЕВИЋ РАУС се професионално бави фотографијом од 1982. године. Прве радове је објавио у студентским новинама „Погледи“ и “Нон“. Касније је почео да ради за најистакнутије магазине у тадашњој Југославији, као што су „Нин“, „Старт“, „Вечерње новости“, „Еурека“, „Џубокс“. Извесно време је провео у Атини где је радио у дневним новинама „Елефторотипија“. Пре одласка у иностранство ради у свом фото студију „Формика“ на пословима снимања фотографија за каталоге разних производа и манекенских букова. Такође снима и фотографије за маркетинг многобројним компанијама, које су објављиване у штампаним и електронским медијима.

Почетком деведесетих година када су формиране нове државе на Балкану, наставио је своју професионалну активност у опозиционом дневном листу нове Југославије „Дневни телеграф“ а касније, од 1996. до 2022. године, ради за сва штампана и електронска издања издавачке компаније „Рингиер Аксел Спрингер“ као запослени фоторепортер у редакцији дневних новина „Блиц“.

Аутор је фотомонографије „Догађање народа 1888-2000“, добитник је више награда на фотографским конкурсима, учествовао на многим групним и самосталним фото изложбама у земљи и иностранству.

Коорганизатор је међународног фото фестивала „Фоторама“, коаутор фотомонографије „1999“, тренер за обуку фоторепортера за потребе Академије Дојче веле и тренер за обуку новинара за потребе Министарства културе и информисања Републике Србије.

Тренутно сарађује са новинском агенцијом Тањуг.

 Фото: Небојша Радосављевић Раус





ЗОРАН ПЕТРОВИЋ, по занимању правник, аматерски се бави фотографијом од 1977, а фотографија почиње да му буде професија 1996. када је почео да ради кратко у недељном листу "Светлост", а затим у дневним новинама "Лид". Истовремено, радио је за више недељних и дневних новина у земљи као што су "Свет", "Експрес политика", "Блиц" и "Франкфуртске вести".

У "Гласу јавности" ради од 2001. до 2005, а активни сарадник је новинске агенције "Бета" од почетка рада фото сервиса до 2012.

У Градској туристичкој организацији „Крагујевац“ радио од 2007 до 2017. године. Сада је у пензији.

Фото: Зоран Петровић

Добитник је више награда на конкурсима за најбољу новинску фотографију: Yу Пресс Пхото 2002, 2006, 2007, PRESS PHOTO Србија 2014, 2020. Бетина награда 2007 и 2012. Фестивал туристичких комуникација Будва 2009 за најбољу туристичку фотографију. Учесник више колективних и аутор неколико самосталних изложби фотографија.

Аутор и коаутор неколико публикација: фотомонографије „Топола-место где историја живи“ 2007. монографије „50 година знања“ Економског факултета у Крагујевцу и фотомонографије „Топола“ 2009, фотомонографија „Крагујевац за почетнике и староседеоце“ 2016, фотомонографија „Шумадија и поморавље - душа Србије“ 2018. и фотомонографија „1999“ 2020. године.

Фото: Зоран Петровић




 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине