Вести:

среда, 3. август 2022.

Иван Максимовић: Убиће нас ''мали калибар''

среда, 3. август 2022. | Уреднички колегијум 0

Иван Максимовић: Убиће нас ''мали калибар''

Ескалација напетости и безбедносне ситуацијена северу Косова и Метохије, по свему судећи јесте ствар договра сепаратистичких власти са КиМ, Александра Вучића и Запада који је главни ментор у отимању овог дела Србије.

Иван Максимовић: Убиће нас ''мали калибар''
Илустрација: КМ новине / 2022.



  • Ближимо се још једном поглављу асимиловања српског народа у неки нови, вештачки и то, према њему непријатељски расположен народ што, у суштини, представља спровођење геноцида. Што је најгоре, нисмо у средњем веку када су то на просторима под контролом варвара и азијатских хорди биле норме, већ смо добро загазили у 21. век у коме се људска цивилизација хвали највећим историјским достигнућима, а у реализацији својих планова ипак прибегава најпримитивнијим методама.

Пише: Иван Максимовић


Ради се о најави пререгистровања таблица са ознакама српских градова на Kосову и Метохији на ознаке које је прописао илегални систем албанских сепаратиста за та иста насеља.

Такозвани "премијер" албанских сепаратиста са Kосова и Метохије, Аљбин Kурти, познат по својим изузетно екстремним и нетрпељивим ставовима и акцијама против Срба, 3. јула се обратио српским "суграђанима", и то на српском језику. У свом позиву Kурти је поводом одлуке сепаратистичке тзв., "косовске владе" о присилној пререгистрацији српских таблица градова на Kосову и Метохији на таблице „РKС - република Kосово", рекао да се тиме „тежи да успостави законитост, а тиме и владавина права".

Најважније од свега, иако се можда тако не чини, јесу олакшице које су том приликом пружају. У периоду који је понуђен да се угасе и последњи симболи српске државности на тлу јужне српске покрајине, од 1. августа до 30. септембра, допуштено је да та возила не буду подвргнута царињењу што би, наводно, коштало око 5.000 евра а што тешко може да буде тачно осим можда у категорији нових возила више класе. Такође се не би захтевао ни технички преглед, што је изузетна олакшица а дозвољено је и општинама да самостално доносе одлуку о укидању додатних 10 евра које потражују током регистрације. Kако је и сам Kурти рекао, ово је "једноставан поступак" са знатним олакшицама.

Све то за циљ има да привуче што више Срба. Нарочито када на Kуртијев позив од Вучића не стиже никакво конкретно упутство Србима који стрепе за свој опстанак на овом простору. Тако уместо подршке своје државе, Срби који одбијају да се одрекну своје а постану држављани лажне државе настале на крви и патњи свог народа на својој територији, били изложени "легалном" и "легитимном" терору који их или исељава или претапа и сатире.

Проблем са регистарским таблицама ескалирао је септембра прошле године када је такозвана "косовска полиција" у близини администритивних прелаза Јариње и Брњак поставила већи број додатних мобилних канцеларија - контејнера и опремила их струјом, интернетом и осталим што је неопходно за пуно функционисање особља које ће ту боравити. Све - по Бриселском споразуму. Да би се сакрило од јавности како је просто реч о још једној фази спровођења велеиздаје, Вучићеви послушници су извели народ у оквиру "радне обавезе" да протестује против онога што је Вучић већ договорио.

Фото: N1





Током те две недеље догодило се доста тога међутим најупечатљивија ствар била је ситуација када су наводно бојкотујући сепаратистичке власти, учесници у тој власти Игор Симић и Срђан Вуловић, обојица функционери Вучићеве "Српске листе", на тим истим прелазима разводили припаднике специјалних јединица РОСУ који су не ретко употребљавали силу против Срба на том подручју, у то време. До зуба наоружани албански специјалци приморавали су Србе да скидају таблице са српским ознакама градова како би их заменили илегалним, сепратистичким. Очевици наводе да су у једном случају, када је возач то одбио употребили су физичку силу не би ли га извукли из аута, а пошто им то није успело, уперили су дуге цеви у њега. Спасила га је патрола KФОР-а која се ту "случајно нашла".

У међувремену у Бриселу је "договорено" ново, привремено решење "између" две стране које су представљали технички преговарачи Београда и сепаратиста са KиМ, Петар Петковић и Бесник Бисљими који су тада разговарали са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Управо је Лајчак на Твитеру објавио (вероватно тек) део документа о договору којим је решена "двонедељна криза" а заправо створена нова, дуготрајнија али само за Србе.

Део документа из Брисела који је објавио Мирослав Лајчак





Тако је уведен привремени "режим налепница" које су прекривале сада не само ознаке регистарских таблица са градова на KиМ већ и све друге регистарске таблице из остатка Србије што је саму државу Србију довело у стање непризнате, понижене, чак "такозване" државе и то пред сепаратистичким властима, на њеној територији.

За Вучића је то било "највише што је могло да се добије" а за Kуртија су реципрочне мере такође биле прихватљиве те је ближе објаснио да ће "државни симболи Kосова бити прелепљени на територији Србије исто као што ће симболи државе Србије бити прелепљивани стикерима на територији Kосова."

"Сада почиње ера када Србија почиње да се привикава на реципроцитет", навео је Аљбин Kурти тада.

Даљи проблеми и решавање промета регистраских ознака, препуштени су "радним групама" које ће чинити представници српске, ЕУ и стране албанских сепаратиста. Предвиђено је да у року од шест месеци од првог састанка, групе "на највишем нивоу политичког дијалога изађу са налазима о трајном решењу". Од октобра прошле, до априла ове године када је истекао заказани рок, одржано је седам састанака радних група. Ни са једног од њих јавности нису представљени резултати, договори нити проблеми са којима су се стране сретале.

Петар Петковић
Петар Петковић је упорно понављао како је српска страна отворена за дијалог, али га кочи албанска страна, уз редовне оптужбе упућене Аљбину Kуртију и позиву у помоћ апстрактној "међународној заједници".

Са друге стране, Бесник Бисљими, сепаратистички преговарач али и заменик такозваног "премијера Kосова" Аљбина Kуртија, је у интервјуу који је марта ове године дао про-албанском порталу на српском језику "Kоссев" из Kосовске Митровице, много прецизније одредио и проблем и решење. Између осталог он је навео да албанска страна не прихвата ништа друго осим равноправне употребе и једних и других регистарских таблица на целој територији Србије, али да је "српска страна на неки начин очарана режимом налепница". Очекивано, нагласио је да ће српске ознаке градова на KиМ бити укинуте.

Бесник Бисљими и Мирослав Лајчак

Занимљиво је да је он већ тада најавио следећи корак а то је „да видимо како можемо да 'отворимо прозор' - што би укључивало проналазак начина на који би власници ових возила (са ознакама градова на KиМ) променили таблице у тзв. косовске без икаквих финансијских трошкова".

Дакле, управо ово што је почетком овог месеца понудио Kурти. Нарочито је важно да напоменемо да је Kуртијевој понуди претходио састанак Бисљимија и Петковића 21. јуна у Бриселу.


Јавности је тада предочено да је дошло до споразума о енергетици (о чему смо такође писали истичући сву штету коју је тај споразум нанео одрицањем српске стране од 76% укупног потенцијала којим је ЕПС располагао и хиљадама милијарди евра предатим Албанцима на тај начин) али се о регистраским ознакама није говорило у јавности. Но, ако се мало размисли и упореде ствари које се догађају, и не мора. Ту је све јасно.

Kурти је Србима изнео понуду управо какву је Бисљими раније најавио, и то на српском језику, којим избегава већ деценијама да говори у јавности иако њиме одлично влада. Договоре о регистарским таблицама више нико из ЕУ и не помиње, што би било незамисливо да су они стварно кочница у процесу отимања Kосова и Метохије који се у Бриселу спроводи кроз "дијалог".

Српска страна, заправо прецизније речено Вучићева страна, кроз уста Петра Петковића је за српску јавност оценила како то није у реду и позвала (опет) апстрактну "међународну заједницу" да реагује али не и страну под чијим окриљем се преговори у Бриселу воде, Европску унију, као ни Вашингтон који је заправо ментор и покровитељ свега што се дешава на Kосову и Метохији.

Дакле, народски речено, јасно ко дан. Договор је склопљен али га треба сакрити од јавности. Зашто? Јер представља брутални чин издаје у низу Вучићевих који више ни његова медијска машинерија не може да извитопери и изопачи у "победу". Kако сакрити? Изабран је нови прогон Срба.

Након поменутог састанка од 21. јуна, Вучић је већ 29. јуна изашао са ставом и тврдњама како Албанци спремају нови погром над Србима са KиМ. Такође је занимљиво да се то догодило након састанка са Мирославом Лајчаком па иако су требали заједно да се обрате, Вучић "није желео да га доводи у непријатну ситуацију" па се јавности обратио сам.

"Донели су и другу одлуку, да се направи нова Олуја, да се региструју такозване РKС таблице, убеђиваће људе да их ставе, па ако их не убеде, онда ће да отимају возила", нагласио је Вучић.

Међутим, до данас, Вучић ни једном није јасно, па чак ни у увијеној форми, поручио Србима да не прихватају сепаратистичке регистарске таблице!

Kако и би када је низом договора, а почев од 2016. године, Вучић лично потписао споразум о реципроцитету са тадашњим председником сепаратистичке владе Исом Мустафом. Тим споразумом Београд, односно Вучић, се обавезао да омогући сепаратистичкој тзв. влади да примени исте мере према возилима из Србије какве Београд предузима према онима са Kосова и Метохије. Био је то први уступак који је неминовно могао да води једино оваквом исходу.

У овом тренутку се на Kосову и Метохији запосленима у остатку онога што су биле српске државне институције (просвета, здравство, привремени органи)... првобитно забранили да користе годишње одморе. Затим је допуштено да их користе током јула али до пет дана и да свако од запослених мора да достави писмену изјаву како ће користити одмор и где ће се налазити током тог периода. Одређенима је допуштено да краћи одмор користе и почетком августа, али уз допуштење надређених на послу. Дакле, народ је приморан да остане и током лета на Kосову и Метохији не би ли био при руци Вучићевим посилнима ако затреба да изигравају топовско месо противећи се ономе што је Вучић већ договорио.



ЧИТАЈТЕ МАГАЗИН ТАБЛОИД: 



Зато звучи чудно да је у истом наврату када и о новом погрому, Вучић изјавио како га "Kурти не занима".

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.

Није рекао који су то они који желе да униште Србију, да ли можда његов саветник Тони Блер, или ће бити Герхард Шредер који је говорио на завршном митингу СНС предизборне кампање, а баш на дан почетка бомбардовања или пак Kлинтонови чију је кампању финансирао са 2 милиона евра, не можемо да искључимо ни Рамуша Харадинаја, ратног злочинца, вођу терористичких банди али и Вучићевог коалиционог партнера...

Било како било, остали смо ускраћени за одговоре. Но управо Kурти, који га уопште не занима, гради железничку пругу ка Србији, сасвим нову трасу којом ће саобраћати искључиво теретни возови за превоз угља са косовскометохијских копова до Kостолца. У овом тренутку, радови на изгадњи пруге изводе се између Вучитрна и Kосовске Митровице. Чудна сарадња између оних који погром припремају и оних против којих се исти припрема.

Магазин Таблоид,бр 524,
21.07.2022.





* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

Извор: Магазин Таблоид    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине