Вести:

Sunday, January 23, 2022

Предлози и страх од санкција за оне који позивају на уједињење Албаније са Kосовом и Метохијом

Sunday, January 23, 2022 | Уреднички колегијум 0

Предлози и страх од санкција за оне који позивају на уједињење Албаније са Kосовом и Метохијом

Администрација председника Џоа Бајдена треба да предузме санкције против сваког политичког лидера који позива на јединство Албаније са Kосовом и Метохијом.

Предлози и страх од санкција за оне који позивају на уједињење Албаније са Kосовом и Метохијом





Овај предог нашао се у извештају "Од кризе до приближавања - стратегија за борбу против нестабилности на Балкану на њеном извору" који су објавили вашингтонски приватни Универзитет Џон Хопкинс и Вилсон центар, преносе медији на албанском.

У извештају, у којем је објашњена ситуација на Балкану, посебно односи између шиптарских сепаратиста са КиМ и властима Србије, између осталог се наводи да сваки покушај позивања на или промовисања јединства Kосова и Метохије са Албанијом мора да буде пропраћен санкцијама.

"Вашингтон сада мора да јасно стави до знања, као што је то чинио када је спонзорисао независност Kосова 2008. године, да су сви облици поделе и 'уједињавања' неприхватљиви и да ће они који то промовишу бити санкционисани. Чинећи то, администрација ће повећати конвергенцију међу свим својим европским колегама, познатим и непознатим Kосовом. Овај корак је посебно важан у изградњи кредибилитета са Атином, која има највећи интерес у целом НАТО и ЕУ да избегне дестабилизацију променом граница", наводи се у извештају.

SAD JE I ZVANIČNO, STVORENA JE VELIKA ALBANIJA, A ZAPAD ĆUTI! Tirana i  Priština uradili ono

Овај извештај уједно представља и јасан сигнал живе свести и потреби о координисању пројектом али и чињеницу да заправо не стоје Албанци иза пројекта такозваног "независног" Косова већ Американци. Осим што су спонзориасали проглашење, подсетићемо, они су у име НАТО пакта и предводили агресију на Србију и Црну Гору али и медијски припремали терен за тај илегални рат годинама пре тога.

На извештај, како медији преносе, је реаговао и амерички аналитичар Данијел Сервер један од најпознатијих албанских лобиста и заговорника "решавања" албанског питања на штету Србије и њених легитимних интереса који иду толико дубоко да заиру чак и у суверенитет и интегритет Србије.

У извештају, чији је аутор, између осталих, Едвард Џозеф наведено је, како подсећају, да би санкције требало да буду наметнуте и за провокације којима косовски премијер Аљбин Kурти промовише "велику Албанију".

Сервер је навео да аутори извештаја греше када сугеришу да САД треба да уведу законске санкције вођама ових узрока.

Данијел Сервер
"Овај предлог добија велику медијску пажњу у региону, али се то неће догодити. Вашингтон не санкционише мишљења већ акције. Амерички званичници могу ограничити визе страним званичницима који говоре ствари које Вашингтон види као дестабилизујуће. Али да би били подвргнути санкцијама и да би им била замрзнута имовина, морају кршити закон, усвајати неке законе, организовати и наоружати паравојне формације или предузети неке друге опипљиве радње", истакао је Сервер.

Једино од свега што јесте за очекивати је то да Вашингтон ипак неће предузети ништа, барем не званично, јер је америчка влада главни спонзор пројекта јачања албанских националистичких и мегаломанских тежњи. Америчке власти то ни мало не забрињава јер су Албанци, такође и Шиптари без разлике у том погледу, апсолутно одани америчком "савезнику". Довољна је једна реч нижег чиновника америчке администрације да сви великоалбански подпројетки буду замрзнути у тренутку.


Све остало што је Сервер навео јесте гола лаж. Ако би Вашингтон санкционисао оно што Сервер наводи, он би и те како морао да санкционише шиптарске лидере јер су они у огромном броју истовремено и главни у клановима албанске мафије на овом простору. Њихова основна активност јесте криминал попут шверца оружја, наркотика, људи... И те како наоружавају илегалне паравојне формације противно међународним законима и Резолуцији 1244, и то оне коједиректно оснивају некадашњи припадници терористичких јединица шиптарских сепаратиста. 

Серверове лажи се темеље на убеђеност у непроменљивост америчког односа према питању Косова и Метохије и овог дела света уопште. Истог оног какав је владао према проблему у Авганистану па смо сви могли да видимо како се тај пројекат окончао.

* * *


Иза нас стојите једино - ви! Ако желите да наставимо да радимо, подржите нас. Остало је на нама.



 
Уколико Вам више одговара неки други начин, конакирајте нас на kmnovine@gmail.com



Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram



Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2022 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине