Вести:

петак, 2. септембар 2016.

Поломљенa спомен плоча масакрираним жетеоцима у Старом Грацку! (ФОТО)

петак, 2. септембар 2016. | КМ новине 0

Поломљенa спомен плоча масакрираним жетеоцима у Старом Грацку! (ФОТО) Спомен табла посвећена страдању Срба из Старог Грацког, на којима су и имена 14 масакрираних жетеоца из овог села страдалих јуна 1999. године, синоћ је оскрнаљена.

Синоћ оштећена плоча / Фото: М.М. - КМ Новине




Спомен плоча се налазила у центру села, на зиду основне школе "Браћа Аксић". На њој је поломљен крст, плоча је такође поломљена на више комада а крај ње је исписано "Hakmarrja" што на шиптарском значи "Освета".

Мотиви су наводно непознати, посебно што ни починиоци нису пронађени, а изненађује то што је крај убијених Срба, након почињеног скрнављења, исписано "Освета". Због чега би се Шиптари светили Србима које су већ убили је питање које може да збуни непућеног посматрача.
 

Фото: М.М. / КМ Новине




Међутим, ово је у ствари било потпуно очекивано. Током обиласка и полагања венца цвећа на споменик српским жртвама које је обавио Хашим Тачи, један од вођа терористичке УЋК, шиптарски медији су масовно упућивали сввоје читаоце на један детаљ на табли. Наиме, њима је засметало што на тој табли стоји натпис да су масакрирани Срби "жртве шиптарског терора на жетви јула 199. године".

Међу најекстремнијим случајевима је новинар "Бота сот-а", који је ово обимно обрадио у тексту под насловом "Тачи негирао српски геноцид над Шиптарима и прекречио вредности УЋК". Саговорник кога је за ову прилику пронашао "аналитичар и експерт" Газменд Исљами, тада је навео да је Тачи ово урадио зарад политичких поена и амбиција  ида је због тога спреман да погази сваки принцип "људскости и државности"... Овај такозвани експерт је искористио прилику да још једном напумпа бројку шиптарских жртава на 15.000 чак и ону коју је НАТО преувеличао помињући 10.000 страдалих, што је према доказима који су до данас изнети, увећано 4 па и до пет пута у односу на реалан број. Исљами је тада рекао да је тачијева посета двоструко убиство тих жртава.

Фотографија којом су шиптарски медији критиковали Тачија али  исрпске жртве.






И други "аналитичари" су истог мшљења, углавном изражавајући негативан став, преувеличавајући број сопствених жртава и негирањем српског страдања, осуђивали овај поступак као "акцију против свих људских вредности". Све ово је додатно подигло тензије, изиритирало обмањене на њиховој страни и са сигурношћу се може тврдити да је ово добрим делом утицало на скрнављење које се синоћ догодило.

Хашим Тачи је положио венац без икакве најаве, уз пратњу јаких полицисјких снага и специјалних јединица, што су изненађени Срби такође доживела као ругање, исмевање и поновно убијање невиних жетеоца међу којима је било и деце.

Старо Грацко је највећи и најтежи злочин који се догодио првих дана након окупације КиМ 1999., у присуству КФОР-а из састава британског контигента који су одбили да жетеоцима пруже заштиту током обављања њихових радова на пољу.

Фото: М.М. / КМ Новине

 Ставови шиптарских "експерата" само потврђују да је мржња према Србима неуништива и да нису спремни да се одрекну лажне слике о себи као жртвама иако су сами покренули талас страдања у почетку терористичким акцијама а касније и масовним нападима и киднаповањима цивила. Неки од њих завршили су у импровизованим крематоријумима попут оног у селу Клечка док доказа за напумпане тврдње о шиптарском страдању ни после 17 година нема. Злочин у Старом Грацку, нажалост, није остао јединствен.




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине