Вести:

Thursday, November 26, 2015

Мирјана Анђелковић Лукић: Ћутање младих академаца – Столтенберг на ФПН

Thursday, November 26, 2015 | КМ новине 0

Очекивало се да ће академци на Факултету политичких наука да постављају непријатна питања Јенсу Столтенбергу и председнику владе, Вучићу, али то се није десило.

Мирјана Анђелковић Лукић: Ћутање младих академаца – Столтенберг на ФПН

Господин Столтенберг је фасцинирао наше академце „шармом“ и својим успоменама из Србије, кад је као дете дипломате живео у ул. Косте Рацина у Београду. Његово водвиљско рецитовање неке српске дечје песмице, заостале у сећању из детињства, одушевило је академце и уделили су велики аплауз човеку који стоји на челу једне прилично опскурне и агресорске војне алијансе, која нас је нелегално, бомбардовала 78 дана и убијала наше грађане. Ово треба увек имати на уму приликом сусрета са неким белосветским бирократом из НАТО-а и не заборавимо да НАТО на нашој територији има базу и великог удела у отимању српске покрајине Косова и Метохије.

Да ли је понашање студената ФПН за време предавања дириговано из једног центра, да ли су то били студенти, припадници владајуће странке, инструисани како да се понашају? Данас има посао једино онај ко је „сигуран“ гласач, припадник владајуће, Вучићеве партије. Овакво понашање академаца много говори о општем стању у држави, која се на жалост све више претвара у силеџијско- полицијску. Кунемо се у демократију и слободу говора, али постоје речи које су забрањене и постоје питања која нису политички коректна. Слобода говора је у Србији укинута „меком“ силом и претњама као и шапатом заплашених људи за своју будућност „ћути, свашта може да ти се деси“.

Баук страха јаше Србијом, некада слободарском земљом, чији се становници нису плашили ни мача ни јачег . Данас су становници Србије, најсиромашније земље у Европи, заплашени, сиромашни, гладни и болесни, делимично захваљујући и НАТО бомбардерима који су нас засипали разним отровима. Забрањено је масовно изражавање протеста, забранили су српским сељацима да тракторима дођу у Београд и изразе незадовољство због продаје пољопривредног земљишта.

Насилно узимање дела пензија од 10 до 20% , што спада у неприкосновену приватну својину, уштеђевину такорећи, не питајући пензионере да ли су сагласни да на тај начин „помогну“ држави, одлука Уставног суда да је такав подухват српске владе користан и да није противуставан, говори о томе да један човек у Србији одлучује о свему. То потврђује и његова, сада већ позната и од честе употребе помало отрцана реченица кад је ММФ наводно дозволио повећање пензија али он то неће да дозволи, „ето, нећу“ рекао је љутито у камеру.




Ћутање наше будуће елите на Факултету политичких наука и њихово улагивање гостима, је вишезначно и тачно одсликава стање духа у Србији, свеобухватни страх! Заплашени због евентуалних последица својих непромишљености, чиме би угрозили опстанак на факултету, академци су се снисходљиво смешкали и аплаудирали предавачима, јер су знали, да уколико се постави неко непријатно питање генсеку НАТО-а, или не –дај- боже првом министру, то би се евидентирало и пали би у немилост, а можда би завршили као професор Фајгељ. Само зато што је употребио забрањену реч “устанак“. Ко у овој несрећној и убивеној земљи уопште мисли о неком „устанку“? За становнике ове „демократске“ творевине зване Србија, систематски заглупљиване разним ријалити представама, велики је успех ако са примањима која зараде током месец дана рада уопште саставе крај с крајем. Док плате рачуне: комуналије, струју, грејање, порезе, намете за школовање деце и на крају скоро ништа не остане за храну.

Наш премијер је, најављујући епохално повећање плате професорима, лекарима, полицији и војсци и пензионерима, у распону од 4% (професорима) до 1, 25% (пензионерима), рекао да је ово највеће повећање икада дато, јер је тренутно инфлација у Србији – нула. Где овај човек живи? Смањена је плата државним службеницима 10%, пензионерима пензије у распону од 10 до 20%, а при том је поскупела струја 12%, грејање је поскупело 4,7%, повећани су порези, лечење је поскупело, јер се приличан број лекова мора да купује, школарине су порасле, па где је та Аркадија у којој Срби живе и какво им се то благостање обећава? Неће бити да је инфлација 0% поред свих набројаних поскупљења, као и поскупљења животних намирница. Српски радници код иностраних, али и домаћих приватника, раде у робовским условима за бедне плате. А при том им се забрањује синдикално повезивање. Пример је рад у једној италијанској компанији у којој су радници присиљени да раде 10 сати за плате од 300 до 400 евра, а минимална примања су 30 хиљада динара.

Породице у расулу због сиромаштва, недостаје храна за јавне кухиње, а наш председник владе поклања 5 милиона евра Сребреници за неке пројекте. А само двадесетак дана пре, тачније 30. октобра, председник српске владе је захвалио Швајцарцима на донацији од 3,7 милиона франака намењеној Министарству пољопривреде. Зар није могло, уместо Сребреници, 5 милиона евра дати за побољшање живота сиромашног српског становништва?
Да ли је тих 5 милиона евра за Сребреницу уштеђевина од отетих пензионерских пара? Изгледа да је то лична наредба господара Србије, с обзиром на то да ова одлука није прошла кроз Скупштину.

Полтронско ћутање академске омладине на Факултету политичких наука је лакмус папир за стање у Србији. Омладина је увек била носилац напредних идеја и увек је стремила ка истини и слободи, шта се то десило са нашом младошћу?

У Србији је суспендована уставна одредница слобода говора. У Србији власт заводи меку диктатуру према својим грађанима. У српским медијима се велича само једна политичка фигура и држе се панагирици његовој умешности и способности. Према самохвалисању нашег првог министра, садашња влада има највећи углед у свету од свих досадашњих влада у Србији!

Страх је завладао Србијом. Страх од живота, од губитка посла, од немаштине, од глади, од болештина које сваким даном односе све бројније жртве.

Ових дана су се у српској јавности, као додатак застрашивању народа, појавила вест о угрожености лика и дела нашег премијера, уз припрему државног удара! Наиме, како је устврдио главни уредник једних новина, постоје снаге које су убачене у земљу Србију са циљем да дестабилизују Србију и које раде о глави, и политичкој и физичкој, нашег господара. Оваква најава коју смо чули од главног уредника „Информера“, перјнице српског полтронског новинарства, запрепастила је све у Србији.

Ваљда у овој земљи постоје професионалне службе које воде рачуна о безбедности и Србије и првог човека владе, будно мотрећи на евентуалне починиоце таквог гнусног дела и да су способне да одмах реагују. Уосталом видели смо их пре неки дан у антитерористичкој вежби! Делују и превентивно, ако треба. Не чекају да их неки главни уредник таблоидних новина, или неки министар у влади на то упозорава. У Србији постоје одговорни људи који све то држе под контролом. Да ли?



др Мирјана Анђелковић Лукић



Извор: Корени    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине