Вести:

среда, 15. јул 2015.

Немачки посланик Битикофер: Европа шовинистички и планирано уништава Грчку! (ВИДЕО)

среда, 15. јул 2015. | КМ новине 0

Моћне речи политичара Рајнхард Битикофера, представника немачке странке „Зелени“ у Европском Парламенту на тему „Грчка – компромис“ за немачки Феникс ТВ. Он је "веома љут" и говори о понижењу Грчке и о 25 година поверења у ЕУ које је немачка влада изгубила за само један викенд.

Битикофер, ЕУ, шовинисти, грчка, уништење, циљ,
ЕУ Грчкој нуди једино притиске, никада помоћ

Превод и опрема: КМ Новине

Новинар: Управо сам био у прилици да разговарам са председавајућим странке Зелених у Европском Парламенту, Рајнхардом Бутикофером о томе како је он замислио финансирање Грчке.

Рајнхард Битикофер: Француска је понудила у међувремену 7 милијарди евра да стави на сто као мост-кредит али онда је Шојбле страшно узнемирено одреаговао на тај предлог Француза јер предлог није у складу са принципом „Притисак морају добити, ти Грци“.

Карикатура: Карлос Латуф
Претпостављам да се све вероватно поново истовара у ЕЦБ - Европску централну банку, као што то увек и чини Берлинска политика. ЕЦБ може поправити проблеме које не желите сами да решавате.

Новинар: Ви говорите о министру финансија. Како процењујете улогу Министра Шојблеа током самих преговора?


Рајнхард Битикофер: Господин Шојбле је желео милом или силом Грчку да искључи из Еврозоне. То је био његов јасан циљ. Око тога сумња више не постоји. Он је покушавао али није успео, јер су Грци на крају дозволили да буду понижени, онеспособљени да преговарају, само да не буду истерани из Еврозоне, јер су се плашили у том случају да ће бити још горе за њих.

Мислим, нажалост, мора се рећи, да без срца, охола, ружна Немачка има опет своје лице и то је лице господина Шојбла.

Новинар:
Кажете понижење, користите терминологију Грка, али Ви неморате да се упуштате у то?


Рајнхард Битикофер: Ја користим ову терминологију сада по први пут након овог закључка. Увек сам избегавао да се користим том терминологијом, али сада више немам друго тумачење.


"Излаз" / Карикатура: eugreeka.com

И када чују које су реакције из света, из Сједињених Америчких Држава и многих других земаља: Немачка, њена савезна влада, Меркелова, Шојбле и Габриел спалили су поверење за два дана онога што је изграђено 25 година.

То је оно што ће нас ужасно коштати, Немачка је испала из своје улоге европске снаге, из њене улоге у европским интерграцијама, и прешла је у нову ауторитативну, заповедничку улогу.

Новинар: Али зар није много више да су Грци злостављали поверење?


Рајнхард Битикофер: Имате право. Као и остале земље Еврозоне. На пример, како би Ви то назвали када је господин Шојбле сваке пола године Грцима поручио да би требало да инвестирају у обновљиве изворе енергије и тачно зна да је то прецизно забрањено од стране Тројке* од самог почетка, јер Грчка наводно не може да себи приушти те исте обновљиве изворе енергије, да ли ту нема кршења поверења? Кад европска страна покушава да избегне, спречи објављивање ММФ документације, студије да грчки дуг као терет није одржив, зар то није кршење поверења? 

Када смо сад поново, код исте врсте преговора - о Компромису се овде не може говорити: Ситничавих 12 ½ милијарди евра су представљени као планирани за инвестиције, иако сви кажу, сваки економиста, да оно што је Грчкој сада потребно су баш инвестиције, зар то није такође кршење поверења?



Новинар: Критика је стигла, али шта би сада могла Канцеларка Меркел да уради, по вашем мишљењу?

Рајнхард Битикофер: Канцеларка Меркел већ јако дуго касни са одлуком. Заједно са Француском и Италијом је требало да формира европску линију. Све док није, крајем ове недеље, господин Шојбле преузео линију стручности, де факто, отео ју је из руке Канцлерке Меркел. Господин Габријел (СПД - Социјалдемократска партија Немачке) је подржао господина Шојбла - овај потез господина Габријела скупо ће коштати СПД, јер се нису заузели као Европска странка, већ као странка ситних шовиниста.

Новинар: Тако говори Рајнхард Битикофер, много Вам хвала!


Рајнхард Битикофер: Да. Ја сам бесан, као што видите. Ја сам веома бесан.



*"Тројка" је назив који је настао у пословном жаргону а временом је прихваћен и у друштвеној сфери. Означава три главне Међународне организације које су, између осталог, позајмиле новац Грчкој како би је извукле из колапса. Тројку чине Немачка, као највећа привреда Европа, ММФ и Европска централна банка.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине