Вести:

недеља, 21. јун 2015.

Помен, опомена и негација за жртве логора Јадовно

недеља, 21. јун 2015. | КМ новине 0

Помен, опомена и негација за жртве логора Јадовно
Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, данас је служен парастос поводом Дана сећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

КМ новине, вести, жртве
Споменик жртвама подигнут 1988. порушен 1991. године.
Председник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је да је Шаранова јама страшно место, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

Он је рекао да, нажалост, ни 74 године након злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава, преноси Срна.

Басташић је рекао да још нема имена на спомен обележју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

Уочи комеморативног скупа "Дан сећања на Јадовно", недалеко од тог места трећу годину узастопно окупили су се на контра-скупу представници неколико хрватских удружења ветерана из последњег рата, с поруком да су бројке жртава о којима се говори на комеморативном скупу, "историјски фалсификат".

Они су покушали да блокирају пролаз до места комеморације, али их је полиција брзо уклонила с пута. Носили су транспарент "Пијетет жртвама - Да, Четничко-комунистичком антифашизму - Не!", пренела је агенција Хина, пише Танјуг.

Министар културе Хрватске Борислав Шипуш је указао да је логор Јадовно једно од најтрагичнијих места хрватске модерне историје.

- Ово место је трагично по све, али и нас Хрвате, по оно што мислимо о себи, и то не зато што смо овде трпели зло, него зато што га је овде неко чинио у наше име. Ово је место где никакав ревизионизам није могућ јер су чињенице сувише неумољиве - нагласио је Шипуш.





Министар рада Србије, Александар Вулин осврнуо се на контра-скуп, рекавши да би на месту логора Јадовно требало ћутати, али да је долазећи на комеморацију видео "оне који вриште што јаме нису довољно пуне".

- Седамдесет и четири године су изгледа предуге да би се памтила истина, али ипак прекратке да би се од џелата направила жртва и од жртве џелат. Мир треба живима, а не мртвима јер се не могу помирити џелати и жртве. Не може исти венац на Блајбург и у Јасеновац - рекао је Вулин који је управо на Косову и Метохији чинио све што је могао како би до таквог односа између Срба и Шиптара дошло, наравно, тек привидно. 



Комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг, у историографији познатији као Јадовно, уз јасеновачки концентрациони логор био је највеће стратиште за време НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.


Међу жртвама се налази и један број Јевреја као иРома. Српски медији не преносе али "Слободна Далмација" јавља да се данас на том месту пошта одала служењем "православних и јевресјких" верских обреда.

Скуп код Шаранове јаме, најпознатијег стратишта тог логорског комплекса, организовали су Српско народно веће (СНВ), Координација јеврејских општина, Епархија горњо-каровачка СПЦ и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине