Вести:

петак, 1. мај 2015.

Милош Земан: Хашим Тачи је ратни злочинац

петак, 1. мај 2015. | КМ новине 0

Председник Чешке о неуспеху Европе на КиМ, судбини малих земаља у новом хладном рату и односу са америчким амбасадором у Прагу: Не признајем Косово и зато не шаљем амбасадора у Приштину.

Милош Земан

Милош Земан, председник Чешке, у интервјуу за “Новости”, објашњава односе Прага према Београду, Србе назива храбрим народом, којем нису потребни савети, и не либи се да изнесе ставове супротне политици које према Косову, Русији и ЕУ води чешка влада.
 
Земан сматра да је косовски преседан отворио Пандорину кутију и започео опасан процес прекрајања граница и мењања територијалног интегритета широм света. За њега, санкције Русији нису добро решење и замера западним силама на интервенционистичкој политици извоза људских права и маниру да демократију доноси другима на бајонетима.

* Једна од главних светских тема последњих недеља је обележавање Дана победе у Другом светском рату, 9. маја, у Русији, и лицитирање ко ће од светских лидера присуствовати војној паради у Москви. Председник Србије донео је одлуку да присуствује војној паради, на којој ће учествовати и наши војници. Хоће ли се Србија због тога наћи на удару притисака ЕУ и САД? 
 
- Ја сам један од европских лидера који ће бити присутни у Москви. Морамо да искажемо наше поштовање према људима који су свој живот дали током Другог светског рата. Разумем лидере европских земаља који нису ослобођени од стране совјетске војске, али већина Чехословачке јесте, и ми не можемо заборавити прошлост, како се не би поновила.

* И ви сте се нашли у жижи јавности у Чешкој управо због одлуке да путујете у Москву 9. маја. Чак сте и оштро реаговали на изјаву америчког амбасадора у Чешкој, који се успротивио вашем одласку у Москву. Јесу ли врата председничког здања на Храдчанима и даље затворена за њега? 
 
- Јесу. Амерички амбасадор је реаговао у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима, која стриктно забрањају било ком страном амбасадору да се меша у унутрашња питања земље домаћина.

* Страним амбасадорима у Србији, поготово онима из западних земаља, често се замера да се превише мешају у унутрашња питања наше земље и прелазе границе дипломатског бонтона. Да ли је то, по вама, нови дипломатски манир “јачих” над “слабијима” или је реч о нечем другом? 
 
- Као што сам рекао, затворио сам врата амбасадору који се понашао у супротности са Бечком конвенцијом. Мислим да је то разумна реакција за сваки такав случај.

* Могу ли уопште мање земље самостално да воде националну и спољну политику у новом глобалном геополитичком престројавању снага, које је очигледно на делу?

- Треба направити разлику између малих и важних земаља. Некада мала земља може бити веома важна, и обрнуто.

* Каква је, по вашем мишљењу, у том окршају гиганата, судбина земаља које желе добре односе и са Истоком и са Западом? Јесу ли оне осуђене на неку врсту вазалног односа? Како могу да се изборе за поштовање сопственог суверенитета? 
 
- Морате имати храбрости. А Срби су већ показали да је имају. Не знам шта бих посаветовао храбре Србе.




* Да ли практично постаје немогуће бити пријатељ и са Русијом и са Западом, уз очувања националног идентитета и суверенитета? 
 
- Ко је успешан у политици, има много, много пријатеља. Ко није успешан - има много непријатеља. 

* Рекли сте да ЕУ, нажалост, нема заједничку спољну политику. Ипак, од Србије, која преговара о чланству у ЕУ, тражи се да усклади своју спољну политику са политиком Уније, укључујући и то да уведе санкције Русији... 
 
- Санкције против Русије су краткорочни проблем. Погледајте на пример случај санкција уведених Куби. Трајале су само три године.

* Сматрате ли данас, после свега, да је била грешка што је Чешка признала независност Косова?

- Ја лично не признајем независно Косово! То показујем и чињеницом да никада нисам именовао амбасадора Чешке у Приштини.

* Познат је ваш став да Косовом влада мафијашки режим који се финансира од трговине наркотицима... Да ли је политика ЕУ на Косову у ћорсокаку, јер и поред међународног присуства није успостављен ред и владавина права? 
 
- Рекао сам много пута јавно да је Хашим Тачи ратни злочинац, криминалац.

* Ипак, ЕУ од Србије упорно тражи да нормализује односе са Приштином и стално испоставља нове захтеве око Косова. Мислите ли да ЕУ води принципијелну и фер политику према Србији? 
 
- Све зависи од онога што се договоре Србија и Косово. По мом мишљењу, свако мешање са било које стране може бити контрапродуктивно, грешка.

* Хоће ли крунски услов за пријем Србије у ЕУ бити признавање независности Косова? 
 
- То је питање за Европску комисију. Лично, не мислим да је такав услов неопходан. Па пет чланица ЕУ, Словачка, Шпанија, Грчка, Румунија и Кипар, не признају Косово. 
 
* Када би, по вашем мишљењу, Србија могла да постане пуноправна чланица ЕУ?

- Мислим у наредних неколико година. Искрено се надам.

* Колико је бомбардовање Србије, без одобрења Савета безбедности УН, представљало преседан за отварање врата сличним интервенцијама широм света?

- Узмимо само Ирак, Сирију и Либију као три најсвежија примера. Све те унилатералне акције, без кишобрана Савета безбедности УН су биле, једном речју, катастрофалне. То су три лекције, са Србијом четири, које морају да нас науче да се спроводе само оне акције које ће бити под кишобраном Савета безбедности. Јер, све сталне чланице имају заједничког непријатеља - а то је исламски тероризам.

* У више наврата позивали сте на одбрану Европе од исламизације. Зашто?

- Зато што је то потпуно другачија култура, која, између осталог, искључује половину популације из јавног живота, а то су жене.

* Очекујете ли смиривање украјинске кризе или њено распламсавање? И на које земље би та криза, евентуално, могла да се прелије?

- Споразум из Минска је добра полазна тачка за смиривање ситуације у Украјини. Ако убијате људе, укључујући цивиле, ви сте криминалац, а ако покушавате да започнете мировне преговоре, ви сте прави политичар.

* Како видите будућност Европе у наредним деценијама?

- Лично се залажем за скандинавски модел. Ако ме питате да ли треба да се иде на Исток или Запад, мој одговор је - морамо да идемо на север, ка скандинавском моделу уређене социјалистичке државе. 

 
ИНВЕСТИЦИЈЕ ИЗЛАЗ ИЗ КРИЗЕ

* Чешка Република, по свим показатељима, економски стоји веома добро. Да ли мислите да је светска економска криза дефинитивно прошла? Како објашњавате проблеме земаља пре свега на југу Европе?

- Прави излаз из кризе су инвестиције, не штедња. Јавне инвестиције, у комбинацији са приватним, најбоље су решење.

* Заговорник сте увођења евра у Чешкој Републици? Зашто?

- То отвара нове могућности за стране инвеститоре, јер ствара стабилнију и кредибилнију климу за пословање. Друго, то је још један симбол нашег чланства у ЕУ.


Данијела Милинковић / Новости

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине