Вести:

среда, 11. март 2015.

СНФ: На КиМ корак до физичких обрачуна

среда, 11. март 2015. | КМ новине 0

Политичка ситуација на Косову и Метохији изузетно је драматична и да прети да ескалира у физичке обрачуне, посебно према припадницима српске заједнице, оцењује Српски национални форум.

Овако је то изгледало 17-тог марта 2004., када нико није очекивао. Свињаре, запаљена српска кућа.


Они позивају на заустављање даљег продубљивања и "онако великог јаза између косовских Албанаца и Срба, који не може да донесе никоме добро".

Огромне фрустрације које се у делу албанске популације исказују кроз велико незадовољство због тешке социјалне ситуације, масован одлазак у земље западне Европе у потрази за послом, незадовољство због припреме закона о специјалном суду за ратне злочине, неки албански политички субјекти намерно усмеравају према Србима.

Користећи неке изјаве српских представника у косовској власти, подизање оптужнице против петнаесторо Срба из Ђаковице, бојкот Листе Српска у косовском парламенту, они појачавају у ратним сукобима насталу нетрпељивост и, уместо да утичу на смиривање, доприносе даљем заоштравању међунационалних односа и антагонизама - наводе у СНФ.

Српски национални форум истиче да поједини "радикални албански субјекти и утицајни појединци за то поново користе случај смењеног министра Александра Јаблановиц́а и критички став који је у вези с тим пре пар дана изрекао председник општине Ранилуг Градимир Микић". 

Спорна изјава

СНФ подсећа да је Микиц́ је у емисији ТВ Пулс низ Шилова, која је у целости била посвец́ена српско-српским односима, рекао да у делу Јаблановиц́еве изјаве којом су групе (а не мајке страдалих Ђаковчана) оквалификоване као дивљаци, не види ништа спорно, али да су убрзо ту изјаву пренели сви релевантни албански медији, а Покрет Самопредељење је чак Листу Српска прогласио фашистичком, расистичком и незаконитом творевином која "не осец́а никакво кајање за геноцид над Албанцима".
- Тако се у медијима на албанском језику у Приштини, како електронским тако и штампаним, покренула општа харанга не само против Микиц́а, вец́ је изузетно негативно оквалификован и водец́и српски политички субјекти, што наново ствара својеврсну атмосферу линча и освете. Одлучно осуђујемо стварање такве атмосфере према било ком појединцу, народу, етничкој или религиозној групи, као и злоупотребу било чије личне или колективне несрец́е у политичке сврхе и за изазивање опасности по шире сукобе, наводе у СНФ.
Они позивају на заустављање даљег продубљивања великог јаза између косовских Албанаца и Срба.

- Наш заједнички разговор и дијалог једини су начин превазилажења неспоразума. И зато СНФ предлаже албанској интелектуалној, културној и политичкој елити одржавање округлог стола на коме ц́емо у директном разговору покушати да дефинишемо све могуц́е неспоразуме које данас имамо и који се могу појавити у будуц́ности, те да заједнички предложимо решења и циљу добробити свих нас, закључују у СНФ.



Извор: Вести онлајн

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине