Вести:

субота, 2. август 2014.

УНМИК да се извини, Заточеници ''Жуте куће'' пронађени у Приштини 2003. г

субота, 2. август 2014. | КМ новине 0

 Саветодавна комисија за људска права Уједињених нација на Косову препоручила је Унмику да се јавно извини и призна пропуст и да спроведе ефикасну истрагу у вези са отмицом и вероватним убиством Младена Васића, као и са отмицом и убиством Милете Ђукића и Драгољуба Славковића. 
...

Осим тога и да од надлежних на Косову тражи да предузму све могуће кораке како би осигурали да починиоци буду приведни правди.

Реч је о тројици Срба из Липљана који се спомињу у извештају Унмика сачињеном пре 11 година да су као заробљеници виђени на северу Албаније. Према документима у које су "Вести" имале увид, Унмиков извештај из октобра 2003. даје податке у вези са сумњом да је ОВК уплетен у круг трговине људима између Косова и Албаније ради принудне проституције и трговине људским органима. А наводи се да су Васић, Ђукић и Славковић били су међу "заробљеницима".

Сва тројица у том документу означени су у делу с насловом "Жртве", а према изјави сведока одведени су на север Албаније.

Сведок је означен под редним бројем 7, а описан као "Албанац из Црне Горе, нискорангирани војник ОВК". Истражитељима Унмика он је рекао да је видео Славковића, Васића и Ђукића у приватном затвору у близини места Тропоје крајем јула или почетком августа 1999. године.



На српском градском гробљу у Приштини. (Фото: КМ Новине)
Иако је посведочио да их је видео ван Косова, посмртни остаци тројице Срба пронађени су на гробљу у Приштини. Како се наводи у списима које је Саветодавна комисија користила при давању мишљења, према документима Унмика и Еулекса посмртни остаци неколико неидентификованих особа пронађени су на гробљу Драгодан у Приштини јуна 2003. године. Обдукција је обављена 4. децембра исте године, а према речима патолога посмртни остаци су у великој мери били непотпуни и из тог разлога узрок смрти три особе није могао бити утврђен.

Посмтрни остаци Драгољуба Славковића, пронађени 16. јуна 1999. године, идентификовани су 22. октобра 2004. године путем ДНК анализе, а 8. новембра исте године предати његовој породици.


Одштета породицама
Саветодавна комисија за људска права Унмика позивајући се на Европску конвенцију о људским правима препоручује и да се предузму кораци за исплату накнаде за моралну штету, и остваривање потпуног и свеобухватног програма репарације. Такође, препоручује да Унмик предузме кораке у Уједињеним нацијама као гаранцију да се иста ситуација неће поновити.

Идентитет Милете Ђукића утврђиван је на три "групе посмртних остатака", а ДНК анализама обављеним 2008. - 2010. године потврђена је подударност са узорцима крви чланова породице. Посмртни остаци су предати породици 17. октобра 2010. године.

Према подацима које је Еулекс упутио Комисији, посмртни остаци Младена Васића састоје се од "пет малих фрагмената" и такође су пронађени на гробљу Драгодан, јуна 2003. године. Априла 2012. идентификовани су путем ДНК анализе. Међутим, у тексту се наводи да је породица одбила да преузме посмртне остатке који су потом предати Комисији за нестала лица Владе Србије.

Захтев за мишљење Саветодавној комисији за људска права при Унмику, у својству жалиоца, упутили су отац Младена Васића, супруга Милете Ђукића и супруга Драгољуба Славковића. Они су навели да су сва тројица нестала 22. јуна 1999. јуна у области Липљана.

Познат отмичар?
Комисија је од Унмика добила истражне документе које садрже и спис "Координационог центра СРЈ и Србије за КиМ", без датума, а у коме је наведен списак особа које су наводно одговорне за организовање и извршавање убиства, отмица, уништавање имовине и других кривичних дела почињених против Срба.
У овом документу се наводи да је А. Т, из села Доње Градимље у општини Липљан, "учествовао у отмици М. В. и М. Ђ. Извештај садржи списак 111 тајних затвора ОВК, а наводи се да су отети Срби из Липљана, међу којима М. В, М. Ђ. и остали држани у затвору у "насељу Рачак, у општини Штимље".

- Непознате особе пресреле су Васића и Ђукића на путу између Рабовца и Липљана и од тада се жалиоци "нису чули са њима". Они су пријавили отмицу Кфору и Унмику, међутим "нису добили никакв одговор", наведено је у документу. Супруга Драгољуба Славковића, навела је да је он изашао с посла у 15 часова и кренуо у Липљан до сестрине куће да узме своје возило. Два сата касније, изашао је из сестрине куће и од тада није виђен жив. Она је пријавила отмицу Кфору, Унмику, "полицији" и "свим осталим организацијама", а навела и да породица познаје "убице које су починиле злочин".

Истрага о овим случајевима покретана је и 2007. године, али починиоци су и даље непознати.


Они немају куд... Породице несталих у Грачаници 2007., знали су ко је крив! (Фото: КМ Новине)




Извор: Вести

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине