Вести:

Wednesday, August 20, 2014

Преминуо чувени српски сликар

Wednesday, August 20, 2014 | КМ новине 0

Био је један од најпознатијих југословенских сликара, а војвођанска природа и људи представљали су средишњи мотив његовог сликарства.
...

Српски сликар Сава Стојков преминуо је данас у 90. години после кратке и тешке болести.
 

Како преносе локални медији комеморација и сахрана биће сутра у Сомбору.

Рођен је 29. марта 1925. у Сомбору, у породици пољопривредника. Основну и Грађанску школу завршио је у Сомбору, а 1941. године када је уписао трговачки занат почео је да се бави аранжирањем излога. Прва уља на платну насликао је идуће године.
 

Широм света излагао је више од 300 самосталних и на више од 550 групних изложби.

Добитник је Велике награде бијенала у Милану 1980. године, Награда Првог бијенала југословенске наивне уметности у Светозареву припала му је 1982, а награде у Верони два пута, 1982. и потом 1984. године.


Добитник је и награда Бијенала за животно дело у Јагодини 1993. и Масарикова награда у Прагу три године касније.


Његово сликарство, као што истичу бројни ликовни критичари и теоретичари, оснива се на чистом и прецизном филигранском раду, и одишу мирноћом и тишином.



Слике Саве Стојкова су власништво више музеја и приватних колекција, а стална поставка отворена је почетком 2010. године у музеју у здању бивше Сомборске препарандије (учитељске школе). Та ретроспективна поставка садржи 72 уља на платну, стаклу и лесониту, из свих периода његовог рада.


  У једној од просторија, тзв. овалној сали, је атеље овог сликара у којем је свакодневно боравио и радио.



Репродукције: званична интернет страна Саве Стојкова
Припремиле: КМ Новинe

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине