Вести:

четвртак, 24. јул 2014.

Филм о песми која је Србију винула у небеса: 'Марш на Дрину' у години јубилеја.

четвртак, 24. јул 2014. | КМ новине 0


 Поводом стоте годишњице од како је настала легендарна композиција 'Марш на Дрину', а у години када се обележава и век од Сарајевског атентата, догађаја који је означио почетак Првог Светског рата, ФМ Продукција у сарадњи са Галетом Митровићем, сином човека који је створио чувену композицију, снима документарни филм.
...

Гале Митровић је ексклузивно о филму говорио за Дневно.рс и открио детаље пројекта.

Документарни филм „Марш на Дрину” поводом 100. годишњице од настанка планетарно популарне композиције, обележиће овај јубилеј. Филм говори причу о верзији ове песме која је обишла цео свет и постигла највећу популарност икада коју је нека песма имала са наших простора... Реч је о изузетно квалитетном пројекту и врхунској продукцији.


Премијера је планирана на јесен, а када је реч о телевизијама, биће премијера на РТС-у. Сценарио је писао Гале Митровић, чији је отац и зачетник идеје о тој верзији песме, а као редитељ се потписује Горан Шљивић.

 Овај пројекат сам одлучио да покренем још пре две и по године. Стицајем срећних околности, можемо то да назовемо и судбином, погодило се да филм буде готов баш ове године, дакле на стогодишњицу компоновања мелодије и Првог рата.


Ексклузивно за Дневно.рс Гале Митровић о филму.
Где сте пронашли инспирацију за сценарио?
– Инспирација је била мој живот, уз мог оца, поред кога сам пуно пута чуо ову феноменалну причу, коју сам преточио у филм.




 


Колика је част, али и одговорност радити тако нешто, будући да је ваш отац зачетник идеје о песми?
– Не сматрам то чашћу, него више својом обавезом, да сви људи, поготово млади, знају за причу о којој говори филм, пошто плочу и знају и слушају. Одговорност је била велика, али мислим да смо и ја и цела екипа на челу са редитељем Гораном Шљивићем сјајно одрадили свој посао.

Откријте нам како је ваш отац дошао на идеју о „Маршу на Дрину"?
– Ако желите да знате како је мој отац дошао на ту идеју, мораћете да погледате филм.


Зашто сте се определили за документарни, а не играни филм? Да ли је историјски значај песме утицао на то?
– За документарни филм сам се одлучио јер сам сматрао да је то најбоља форма за причање ове приче, а играни филм би чак и за мене био превелики залогај.


Реците нам нешто више о филму?
– С обзиром да сам ја аутор, самим тим сам и наратор, као и писац сценарија. Моју идеју и причу је Шљивић на прави начин преточио у филм, и реализација ове идеје никога неће оставити равнодушним.


Откријте нам нека глумачка имена?
– У филму учествују еминентни уметници, а најважнији је Богдан Мића Томић, који је један од чланова оригиналне поставке ансамбла Урошевић, и пријатељ мог оца. Први пут ексклузивно прича о искуствима и осећањима која га вежу за једну од најлепших година живота, али и о плочи која је обележила његову каријеру.


Из личне архиве Г. Митровића.

Које су локације за снимање?
– „ФМ продукција”, која стоји иза целог пројекта, овај филм је радила из чистог ентузијазма, али изузетно професионално и што се тиче уснимавања сцена, тражења и монтирања фотографија и архивских снимака од којих се понеки први пут појављују у јавности, што је филму дало једну посебну ноту, тако да сам им на томе изузетно захвалан, јер поједине архивске снимке који се овде појављују није било нимало лако пронаћи.

Данас се песма „Марш на Дрину” најчешће може чути на стадионима и спортским догађајима. Како то посматрате?
– Никада нећу заборавити утакмицу Србија-Португал, 2007. године, на Маракани, на коју сам отипшао са својим оцем, који је тада имао 73 године и у полувремену су пустили његову плочу „Марш на Дрину”! Ја сам се насмејао и рекао: „Ћале, пуштају те више него мене”, али сам био заиста поносан, јер је цела Маракана певала, и то је заиста неописив осећај!


Када можемо да очекујемо премијеру?
– Премијеру очекујемо у октобру месецу и то на РТС-у, а после тога на многим другим телевизијама и филмским фестивалима, надам се.Не бих најављивао ништа пре времена, али после РТС-а, биће ту још наших телевизија са националном фреквенцијом које ће испратити овај филм, као и неке телевизије из региона.

Какву поруку желите да пренесете овим филмом?
– Нисам имао намеру да преносим никакву посебну поруку овим филмом, само жељу да што висе људи сазна како се десило да једна српска композиција постане велики, уствари до сада највећи светски хит са ових простора, и да млади људи који и данас слушају и воле ову верзију „Марша на Дрину”, сазнају догађаје везане за и око те плоче, једноставно сам сматрао да та прича заслужује да буде испричана.


Аутор: Ј.Одабашић

Извор: Дневно.рс
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине