Вести:

Wednesday, June 25, 2014

Изградња ''Парка мира'' (фото)

Wednesday, June 25, 2014 | КМ новине 0

Изградња "Парка мира" донела је нове сукобе. Фото: Иван Максимовић

   Не потпуно неочекивано али ипак изненађујуће брзо, уклоњене су барикаде са главног моста у Косовској Митровици. Пре три године, приликом напада шиптарских јединица на северни део КиМ како би успоставили контролу над прелазима, овдашњи Срби подигли су барикаде. То је био једини легитиман начин да одбарне оно што имају, као и своје и животе најближих, од свега онога што су ти исти Шиптари починили у свим српским срединама јужно од Ибра.


   Иако легитимно и демократско право, свима је сметало што Срби умеју да се организују и пруже отпор. Најчешће тако да остану недодирљиви. Поред осталих то је убрзо почело да смета и представницима српских власти у Београду. Опсежном акцијом, у координацији са окупаторским снагама и квазиинституцијама непостојеће државе, српска власт је успела да
претњама, уценама и митом поруши једну од највећих и најсигрнијих барикада на северу КиМ.

   Прве недеље после ове акције, четири дана касније, организовани су протести са крајњим циљем да се након тога протерају и прогнају Срби са севера Косова. После 1999. године ово су на мосту били 118. нереди по реду и све до једног у низу изазвали су их Шиптари.


Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине