Вести:

Tuesday, March 31, 1998

Данас се отвара Албанолошки институт

Tuesday, March 31, 1998 | КМ новине 0

                                                             Приштина / уторак, 31. март 1998. 

Српске власти су дужне да до краја јуна омогуће повратак албанских ђака и студената у све школске објекте на Косову.

Преговори у ПР 1998. Фото: Политика
Албански представници у Групи "три плус три" за спровођење Договора о нормализацији образовања на Косову отпутовали су јуче за Београд, где би требало да се састану са српским представницима из те групе, сазнаје агенција Бета у албанским изворима у Приштини. Албанску делегацију чине Фехми Агани, Реџеп Османи и Абдуљ Рама.

Албански извори наводе да би на састанку требало да буду одређена прва три факултета у које би до краја априла, према потписаном Договору, требало да се врате албански студенти. Анексом Договора предвиђено је да косовски Албанци данас уђу у Албанолошки институт у Приштини, а српске власти су дуђне да до краја јуна омогуће повратак албанских ђака и студената у све школске и универзитетске објекте на Косову.


Албански извори кажу да ће и на састанку у Београду посредовати католичка организација "Свети Еђидио", која је била посредник и у склапању српско-албанског споразума о нормализацији образовања на Косову.

Албански извори оцењују да ће нормализација образовања бити "дуг и тежак процес", поготово због тога што ће у истим објектима да уче и српски и албански студенти. Државни универзитет у Приштини и ректор Радован Паповић одбијају да прихвате споразум о школству, сматрајући да је он "издаја српства и Косова".

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине