Вести:

Wednesday, February 28, 2024

Србина из Призрена терористи тзв. ''УЋК'' киднаповали па тукли на смену, сведочење W01140 у Хагу

Wednesday, February 28, 2024 | Уреднички колегијум 0

Србина из Призрена терористи тзв. ''УЋК'' киднаповали па тукли на смену, сведочење W01140 у Хагу

Србин из Призрена посведочио је данас пред такозваним "Специјализованим већима Косова" у Хагу да су га припадници терористичке "УЋК" у јуну 1999. киднаповали, пребили, злостављали, вређали и испитивали.

Србин из Призрена посведочио је данас пред такозваним "Специјализованим већима Косова" у Хагу да су га припадници терористичке "УЋК" у јуну 1999. киднаповали, пребили, злостављали, вређали и испитивали.


Исказ сведока, чији је идентитет заштићен псеудонимом W01140, део је доказног поступка тужилаштва против тадашњих вођама терористичке "УЋК" Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, оптужених за ратне злочине на Косову и Метохији и у Албанији од 1998-1999.

Скоро цело сведочење, које W01140 даје преко видео везе, било је затворено за јавност.

Према објављеним документима тужилаштва, сведок је раније изјавио да су га у јуну 1999. године, после повлачења снага СРЈ са Косова, припадници терористичке "УЋК" зауставили на улици у Призрену и затражили његове исправе, а потом му наредили да пође са њима.

Док су ходали, војници су сведока зауставили и шутирали, ударали песницама и тукли кундацима, вређајући га зато што је Србин, описује се.

Пошто је приведен у штаб терористичке "УЋК", сведок је био уведен у собу у којој су га "групе војника на смену тукле песницама, штаповима, бејзбол палицама, цревима за воду и цевима".

Истовремено, сведока је испитивао један заповедник терористичке "УЋК" чије је име у документу редиговано.

"Тај човек је оптужио сведока да је починио злочине над Албанцима и вређао га зато што је Србин", а затим га је "приморао" на акт који је у документу редигован.


Сведок је видео да терористи "УЋК" доводе још једну особу, а потом је "чуо крике из собе" у коју су одвели ту особу, чије је име редиговано.

Те вечери, по исказу W01140, у притвору се појавио припадник терористичке "УЋК" кога је од раније познавао. Он је "наредио стражару да сведоку донесе хлеб и воду и да никога не пушта у собу".

Убрзо се код сведока вратио старешина терористичке "УЋК" који га је испитивао и пустио га на слободу. Сведок је после тога напустио Косово и Метохију.

У кратком отвореном делу исказа, сведок је казао да је, пре напуштања Косова, "преспавао напољу у Богословији", где су се српске избеглице склониле.


У наставку данашњег заседања, сведока на приватној седници унакрсно испитују браниоци оптужених.

Данашњи сведок је 47. од почетка суђења, 3. априла 2023. По одлуци суда, тужиоци свој доказни поступак и саслушање још 144 сведока морају окончати до априла идуће године.

 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине