Вести:

Wednesday, February 28, 2024

Спомен-крипта за 1.007 јунака са Косова биће откривена 24. марта у Нишу

Wednesday, February 28, 2024 | Уреднички колегијум 0

Спомен-крипта за 1.007 јунака са Косова биће откривена 24. марта у Нишу

У Храму Светог Василија Острошког у Нишу, на двадесетпетогодишњицу почетка Нато агресије, 24. марта, биће откривена Спомен-крипта Новим косовским јунацима.







На мермерним плочама, биће уклесано 1.007 имена као и датуми и места рођења и смрти, припадника Војске Југославије, полиције и безбедносних снага, који су изгубили живот бранећи Косово и Метохију.

“У овој јединственој Спомен-крипти Новим косовским јунацима за вечност ће бити уклесана имена свих српских ратника који су положили животе на олтар отаџбине, бранећи нашу духовну и националну колевку, Косово и Метохију, од 1998. до 2003. године”, изјавио је пре неколико дана Дејан Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ово министарство је за завршетак радова у храму обезбедило шест милиона динара, а ове године још 20 милиона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 



Битка на Кошарама, оцењена као најтежа током рата, због чега је добила назив и “пакао Кошара”, водила се око граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Албаније, од 9. априла до 10. јуна 1999.

Припадници терористичке "УЋК" у караулу Кошаре ушли су тек након што се српска војска повукла на оближњу тачку како би имала бољи заклон од жестоких наапда артиљерије Војске Албаније и бомбардера Нато авијације. Нити тероисти, нити НАТО, нису успели да изврше копнену инвазију на Косово.

На мермерним плочама биће уклесана не само имена оних који су погинули бранећи отаџбину на КиМ у време НАТО агресије 1999., већ и у периоду пре тога, у време оружане побуне албанских терориста, али и у случају страдалих српских војника и полицајаца у Копненој зони безбедности 2001. године такође у борбама са шиптарским терористима.


 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине