Вести:

Sunday, January 14, 2024

Срећна православна Нова 2024. година!

Sunday, January 14, 2024 | Уреднички колегијум 0

Срећна православна Нова 2024. година!

Свим читаоцима портала КМ новине, који Нову годину славе по јулијанском календару, желимо, како се то у молебану поводом овог празника каже, "добра Твоја, и здравље и спасење и у свему добар напредак".

Свим читаоцима портала КМ новине, који Нову годину славе по јулијанском календару, желимо, како се то у молебану поводом овог празника каже, "добра Твоја, и здравље и спасење и у свему добар напредак".

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар и бројни грађани православне вероисповести у поноћ су дочекали православну или јулијанску Нову годину.

Велики народ, а то је српски народ, има благо своје историје, лепоту традиције и културе. Због свих тих обележја смо са вама, драги наши читаоци, да честитамо, сабирајући се словом, гласом, крстом у искреној жељи и љубави да будемо и останемо велики народ!

Православна или јулијанска Нова година се слави у Србији као и у свим српским земљама (Црној Гори, Републици Српској, Македонији)... Такође се слави и у Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији, Грузији…

У наставку доносимо молитву која се чита на дан православне Нове године како би предстојећа Нова година била Богом благословена.


МОЛИТВА НА ДАН НОВЕ ГОДИНЕ

Господе Боже, Творче и Саздатељу свих видљивих и невидљивих твари, Који си створио времена и године. Сâм благослови, Господе, нову годину која почиње овога дана, а коју ми рачунамо од Твога оваплоћења, које се десило ради нашега спасења. Удостој нас да проведемо ову годину – и многе после ње – у миру и сагласју са ближњима нашим; учврсти и распространи Свету Васељенску Цркву, коју си Ти Сам основао и осветио спаситељском жртвом светога Тела и пречисте Крви. Отаџбину нашу узвиси, сачувај и прослави; дуг живот, здравље, изобиље плодова земаљских и погодно време даруј нам; као истински наш врховни Пастир, мене, грешнога слугу Твога, све рођаке и ближње моје, и све православне хришћане, сачувај, огради и на пут спасења приведи, да бисмо ми, ходећи по њему, после дуговременог и достојног живота у овоме свету, достигли до Царства Твога Небеснога, и удостојили се вечнога блаженства са Светима Твојим. Амин.
 

* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању


Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине