Вести:

Monday, January 15, 2024

Шпанска Народна партија тражи објашњење – да ли је Мадрид променио став о Косову?

Monday, January 15, 2024 | Уреднички колегијум 0

Шпанска Народна партија тражи објашњење – да ли је Мадрид променио став о Косову?

осланици те странке траже да Албарес објасни промену става у вези са споразумом о либерализацији виза за сепаратисте са Косова"

"Посланици те странке траже да Албарес објасни промену става у вези са споразумом о либерализацији виза за сепаратисте са Косова"


Народна партија у Шпанији затражила је од министра спољних послова те земље објашњење да ли је Мадрид променио став о Косову и Метохији и да ли је на одлуку о прихватању пасоша “покрајине која се отцепила од Србије и прогласила независност”, утицао притисак инвестиционих партнера шпанског премијера Педра Санчеза.

У покушају да добију одговор, посланици Народне партије затражили су да се пред Конгресом појави заменик министра спољних послова Жозеа Мануела Албареса и представили низ питања на која ће извршна власт одговорити у писаној форми, преноси портал “Дипломатија у Шпанији”.

Према наводима агенције “Европа прес”, посланици те странке траже да Албарес објасни промену става у вези са споразумом о либерализацији виза за сепаратисте са Косова, с обзиром на то да је Европска комисија у априлу 2023. објавила да ће Шпанија бити једина земља у шенгенском простору у којој се тај споразум неће примењивати.

Захтев долази након што је Министарство спољних послова прошле недеље потврдило да Шпанија прихвата пасош сепаратиста са Косова као важећи од 1. јануара, подсећајући да је то мера коју ће применити све земље ЕУ, чак и оне које, попут Шпаније, не признају независност те територије, а то су Словачка, Румунија, Грчка, Кипар.

Саопштавајући то, шпанска влада је инсистирала на томе да мера ни на који начин не подразумева признање Косова као независне државе и да се став Шпаније у том погледу није променио.

Зато је у низ питања које поставља Народна партија, укључен и покушај да се сазна да ли је важење косовског пасоша резултат чињенице да је “коалициони партнер под притиском или условљен да разбије позицију Шпаније која се одржава од 2008. године“.

Народна партија, коју води Алберто Нуњез Фејхо, поставља питање извршној власти о разлозима за доношење те одлуке и да ли она представља “корак“ ка признавању Косова и Метохије као државе.

У списима представљеним у Доњем дому шпанског парламента, „народњаци“ критикују да је још једном, као у случају подршке мароканском плану за Западну Сахару, влада Педра Санчеза изменила традиционални став, што су, кажу, Шпанци морали да сазнају из медија и на друштвеним мрежама “уз презир према парламенту”.

Међутим, могуће је да је и овде реч тек о међустраначкој борби за власт јер је Шпанија у неколико наврата истакла да она овом одлуком не признаје илегалну "независност" косовских Албанаца. Позицију са које је Шпанија заступала међународно право и бранила његову ефективност, уздрмао је велеиздајнички режим у Србији који је косовским Албанцима омогућио коришћења свих докумената и симбола попут какве регуларне државе чиме је обесмишљена свака подршка непризнавању сецесионистичке одлуке о отимању Косова и Метохије подсткнуте од стране Сједињених америчких држава.
 


* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2024 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине