Вести:

Tuesday, December 19, 2023

Горе него у Бахмуту: Украјински војници умиру пре него што стигну на другу обалу реке

Tuesday, December 19, 2023 | Уреднички колегијум 0

Горе него у Бахмуту: Украјински војници умиру пре него што стигну на другу обалу реке

"Ово је самоубилачка мисија, газимо по телима сабораца"




Украјински маринци два месеца предводе напад преко реке Дњепар у јужном региону Херсон, а циљ је контрола над територијом којом сада управљају Руси. Операција је најновији покушај бивше Украјине да у противофанзиви, која је оцењена као неуспешна, пробије руску одбрану на југу и преокрене ток рата.

Војници и маринци који су учествовали у прелазу Дњепра описали су офанзиву за “Њујорк тајмс” као бруталну и узалудну. Тврде да су бројни војници умирали чак и пре него што су стигли на другу страну обале.


Шесторица војника са којима је причао “Тајмс” описала су бруталне борбе. Тражили су анонимност, док су њихови команданти одбили да дозволе новинарима посету војним јединицама у Херсонској области.

- Ноћу смо седели у води, гранате су падале свуда око нас. Саборци су ми умирали пред очима – рекао је маринац Максим.

Најтеже борбе код села Кринки.

Неколико војника и маринаца рекло је новинарима да су забринути због великих жртава и преоптимистичних изјава званичника о напретку офанзиве. Генералштаб Украјине рекао је да не може да коментарише оптужбе војника, али да ће одговорити у догледно време.

Неке од најжешћих борби воде се код села Кринки на источној обали, око 30 километара узводно од града Херсона где су украјинске трупе заузеле узак појас рибарских кућа.

То је једино место где су успеле да поставе упориште. Снимак тог подручја, емитован уживо из дрона у који је “Тајмс” имао увид, потврдио је исказе војника о тешким руским ваздушним нападима, који су претворили обалу реке у масу блата и поломљеног дрвећа, преноси Индеx.хр.



"Газимо по телима сабораца"

- Нове трупе које стижу на источну обалу морају да газе по телима војника која леже у блату - рекао је Олексиј, искусни војник који се борио у Кринкију у октобру и од тада више пута прелазио реку како би помогао у евакуацији рањеника.

Неки од мртвих маринаца леже тамо чак два месеца јер јединице због тешког гранатирања не могу да извуку тела погинулих.

- Ситуација на левој обали је јако тешка. Они који се тамо боре су хероји, људи са великом снагом воље - рекао је Володимир, заменик командира чете.

"Ово је самоубилачка мисија"

С обзиром на то да је украјинска противофанзива запела, а Сједињене Државе и Европска унија показују знакове замора, офанзива преко реке помно се прати. Украјинци се надају да могу да продру довољно дубоко да запрете руским рутама снабдевања и њеним положајима на југу. Тај задатак добио је корпус морнаричке пешадије.

Од почетка рата украјински званичници настоје да одрже позитивну наративу о акцијама у противофанзиви. Број жртава није објављен, као ни детаљи о неуспесима које су претрпеле украјинске трупе. У случају Дњепра, председник Володимир Зеленски и други званичници недавно су сугерисали да су маринци стекли упориште на источној обали. Министарство спољних послова је у саопштењу од прошлог месеца тврдило да су успоставили неколико упоришта. Али, маринци и војници који су били тамо кажу да ови извештаји нису тачни.

- Нема позиција. Не постоји нешто попут осматрачнице или положаја. Тамо је немогуће учврстити се. Тамо је немогуће преместити опрему. То чак није ни борба за опстанак, то је самоубилачка мисија - рекао је Олексиј.

Он наводи да су лоша припрема и логистика украјинских команданата десетковали његов батаљон. Рањени људи су остављани због недостатка чамаца, како је рекао, док брутални услови деградирају морал међу војницима.

- Људи који тамо заврше нису психички спремни. Они чак и не разумеју где иду. Команданти који их шаљу у битку им ништа не говоре. Овако нешто нисам видео ни у Бахмуту или Соледару. Толико је бесмислено - рекао је он односећи се на две најинтензивније битке на источном фронту.

"Русија је уплашена"

Град Херсон стално је под руским нападима.

- Уопштено, ми смо на ловачкој дужности. Главни приоритет је руска артиљерија и одбрана наших операција - рекао је Јевхен Карас, заменик команданта 14. одвојеног пука.

Он је рекао да “маринци пате”, али да су “украјински напади узнемирили руске команданте”, који су вратили десантну јединицу са фронта у Запорижју како би ојачали одбрану.

- Јако су уплашени да ће Украјина овог месеца, или у пролеће или лето, повећати своју територију - рекао је он.


Командант јединице Дзхмил рекао је да су се дронови показали кључнима у овој бици, с обзиром на то да су јефтинији и прецизнији од скупих артиљеријских граната којих је све мање.

"Ниси мртав, али се не осећаш живим"
Маринац Максим, који се опоравља у болници након рањавања у Кринкију, каже да су руски ваздушни напади и тенковска, артиљеријска и минобацачка ватра толико интензивни да његов вод није могао да се помакне из подрума у који су се сакрили кад су стигли на фронт.

Након што су три човека убијена у ваздушном нападу, воду је наређено да се евакуише. Повлачење се претворило у хаос и катастрофу. Војници су се по мраку пробијали до обале реке, да би им по доласку рекли да ће морати да чекају три сата да их покупе чамци.

- Била је то мочвара, сва у кратерима испуњеним водом. Нисмо имали избора, него да покушамо да копамо што смо дубље могли. Сви су тада већ били рањени - рекао је Максим.

Дошао је чамац и одвезао најтеже рањенике.

Док су чекали још чамаца, руски авиони су бомбардовали обалу реке масивним експлозивима од пола тоне који су направили велике рупе у земљи. Дошао је други чамац и одвезао још петорицу рањених мушкараца. Максим је морао да чека још 40 минута на следећи.

- Лева обала била је попут чистилишта. Још ниси мртав, али се не осећаш живим – рекао је он.

Од 10 људи у његовом воду, половина је била мртва или нестала. Нико, како је рекао, није прошао без повреда.



 
* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине