Вести:

Wednesday, November 29, 2023

Албански свештеници отимају храмове СПЦ на Косову и Метохији! (ВИДЕО)

Wednesday, November 29, 2023 | Уреднички колегијум 0

Албански свештеници отимају храмове СПЦ на Косову и Метохији ! (ВИДЕО)

Никола Џуфка, албански грађанин који се представља као православни свештеник тамошње Цркве, објавио је да је служио прву Литургију на албанском језику у српској цркви!

Никола Џуфка, албански грађанин који се представља као православни свештеник тамошње Цркве, објавио је да је служио прву Литургију на албанском језику у српској цркви!
Испред цркве Св. архангела Михаила у Ракиници



"Браћо и сестре Албанци,


Данас 28.11.2023. први пут у историји Косова (Дарданија), одржана је Прва православна литургија на албанском језику у Општини Подујево, село Ракиница, у цркви Светог Михаила!


Овом историјском догађају присуствовали су представници Општине, представници Конзервативне странке, представници различитих верских уверења итд.," написао је Џуфка на свом Фејсбук налогу.

Најгрубље скрнављење српске светиње!

Тешко се може дати одговор на то како су цркве на Косову и Метохији албанске ако у њима служе Албанци по први пут у историји?

Џуфка је без уздржања објавио и отворено криминалан потез легализације отимања храма који припада Српској православној Цркви!

"Од данас ће ова црква са старим именом коју су установили Срби "Св. Михаило", одлуком Албанске народне цркве бити преименована у "Киша Имзот Фан Ноли"!
 
Овај историјски датум данашњице треба памтити много векова, јер је данас на Косову основана Фан Ноли Албанска народна црква у општини Подујево.
 
Црква стара 500 година под називом "Фан Ноли" од данас пролази у надлежност Албанске народне православне цркве "Св. Козма" Елбасан" навео је он.



Ово представља најгрубље отимање имовине СПЦ и брутално кршење свих цивилизацијских норми! На овај начин се нису понашали ни немачки нацисти а камоли у средини коју контролишу Американци у чијој земљи је право на имовину изнад свих осталих права! Додатно, "правне односе" на КиМ регулише највећа правна мисија Европске уније ЕУЛЕКС. Како можемо да видимо сада, све ове "демократске" земље понашају се као најгори криминалци каквих ни примитивне заједнице нису среле.

Иначе, Никола Џуфка је лажни свештеник ине припада ни једној помесној православној Цркви! Своје "службе" врши у подруму своје куће који је преуредио налик православном храму за кој инесувисло наводи да припада "палеохришћанској катакомбној цркви“."

Српску православну Цркву Џуфка је у неколико наврата назвао "сектом" и "демонском".


Снимак скрнављења цркве

Што се тиче цркве посвећене Светом арханђелу Михаилу, која се налази у селу Ракиница, реч је о цркви у селу које је било насељено Србима све до периода након српско-турског рата 1878. године. Албанци кој иданас живе у том селу, наследили су за ту цркву албанизоавани назив „Киша Лазарит“ односно - "Лазарева црква". ово долази одатле што је, по предању, након Косовског боја у њој заноћило тело српског кнеза Лазара када је преношено из Приштине у манастир Раваницу. Последња обнова цркве обављена је 1936. године. У селу се налазе и остаци старог српског гробља.



* * *


Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање 



 

Пратите нас на Facebook, Twiter или Instagram




Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине