Вести:

Thursday, September 7, 2023

Захарова поручила Кирбију: Питајте Србе колико је уранијум штетан

Thursday, September 7, 2023 | Уреднички колегијум 0

Захарова поручила Кирбију: Питајте Србе колико је уранијум штетан

"Од употребе оружја са осиромашеним уранијумом страдали су и Срби, који су директне жртве америчке/НАТО агресије над Србијом"

"Од употребе оружја са осиромашеним уранијумом страдали су и Срби, који су директне жртве америчке/НАТО агресије над Србијом"
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Према подацима Министарства здравља Србије, у регионима које је НАТО бомбардовао, дошло је до значајног пораста следећих обољења: тумор, неплодност код мушкараца, аутоимуне болести, патолошке компликације трудноће, ментални поремећаји код деце, подсетила је портпаролка руског Министарства спољних послова

Тврдње Беле куће да гранате са осиромашеним уранијумом, које ће бити испоручене Кијеву, не представљају радиоактивну претњу су "лаж или глупост", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Претходно је портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио да муниција са осиромашеним уранијумом "не представља радиоактивну претњу" по земљу, да не постоји "ништа" у вези са овим потезом "што би могло изазвати контроверзу", те да овакву муницију поседује и Русија.

"Шта је то: лаж или глупост? О токсичности осиромашеног уранијума, његовој опасности по људски организам, као и о последицама загађења тла, више пута је разговарано", написала је Захарова на Телеграму.

Захарова је посебно подсетила да је на местима, на којима је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом забележен вишеструки пораст онколошких обољења. 

"Ово су на себи, несвесни последица, тестирали војници НАТО-а, пре свега италијанска војска током НАТО агресије на Југославију. Од 7.500 изложених токсичним супстанцама и радијацији, 372 особе су умрле (пет одсто је смртност: свака 20. особа). Умрли су углавном од онколошких обољења: дисфункције бубрега, карцинома плућа, рака костију, једњака и коже, Хочкиновог лимфома и леукемије", прецизирала је руска званичница.

Осим тога, како је истакла, од употребе оружја са осиромашеним уранијумом страдали су и Срби, који су директне жртве америчке/НАТО агресије над Србијом.


"Према подацима Министарства здравља Србије, у регионима који су подвргнути НАТО бомбардовању и ударима, значајан је пораст следећих обољења: тумор, неплодност код мушкараца, аутоимуне болести, патолошке компликације трудноће, ментални поремећаји код деце", закључила је Захарова.

Подсетимо, Пентагон је саопштио да је администрација председника САД Џозефа Бајдена одобрила слање контроверзне муниције са осиромашеним уранијумом у Украјину, као део новог пакета војне помоћи вредног 175 милиона долара.

Муниција са осиромашеним уранијумом намењена је америчким тенковима "абрамс", односно њиховим топовима калибра 120 мм.

Нови пакет војне помоћи такође укључује друге врсте муниције, противтенковске ракетне системе, навигациону и комуникациону опрему. 
* * *

Због цензуре и блокирања свих медија и алтернативних погледа, пратите наш Телеграм канал


КМ новине су једини независни српски медиј са Косова и Метохије који се ослања искључиво на подршку својих читалаца због чега је наш даљи рад озбиљно угрожен 

Помозите нам да опстанемо и унапредимо извештавање  

Пратите нас на Facebook, Twiter или InstagramИзвор: КМ Новине    :: © 2014 - 2023 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.