Вести:

Tuesday, October 30, 2018

Како данас изгледа Бело Поље - 15 година од првог организованог повратка Срба на КиМ ( ФОТО )

Tuesday, October 30, 2018 | КМ новине 0

НАТО окупација Косова и Метохије након жестоке агресије 1999. године, са циљем да заштити шиптарске терористе, навела је у збег према доступним подацима од 250 до 300 хиљада Срба.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Povratak #Belo-Polje #Peć #Goraždevac #Foto #reportaža #km_novine #Ivan_Maksimović
Поглед на зграде у дворишту једног од повратника (детаљ) / Фото: ИМ


Припремио: Иван Максимовић



Они који су остали својом кожом, голим животима, плаћали су цену тог останка. Крвнички исход, некада на сва уста оглашаване Западне "хуманитарне интервенције" оголили су шиптарски сепартисти душмански настројени према власницима територије ка којој имају претензије, према Србима. Запад је морао да се потруди да креира привид побољшања непролазног хаоса које је створио а у коме злочини над Србима никада нису кажњавани. Један од начина јесте био и повратак расељених.

И овде се мора нагласити црта фашизма која је јасно испољена како од албаснких сепаратиста тако и од Запада који су организовано и плански омогућавали делимичан поватак Срба тек у руралне али никада у урбане средине из којих су прогнани.

После четири године проведене у прогонству, 24 српске породице вратиле су се у Бело Поље код Пећи. У село у коме је пре рата живело 300 српских породица. До тог повратка дошло је половином јуна 2003. године. Након равно 15 година, јуна ове године, Бело Поље је посетио фото-репортер КМ Новина, Иван Максимовић.


"Први пут смо успели да убедимо представнике УНМИК да процедура која се заснива на општинским и регионалним радним групама одвлачи време", објаснила је тада Љиљана Белош Шеф Одсека за повратак у Координационом центру за Косово и Метохију, након поједностављења процедуре.

КФОР је обезбедио контејнере за спавање за 16 особа, тоалетне чворове, цистерне с водом за пиће а УНХЦР храну за два оброка дневно у првих 10 дана саопштено је медијима 17 јуна 2003. године.

Мештани  су се "у почетку", који се баш одужио, кретали искључиво уз војну пратњу, чекајући неко боље време. Свесни непостојања било какве своје кривице, након споразумног повлачења српске полиције и војске, веровали су да ће оно и доћи.

Свега месец дана након првог организованог повратка, 13. августа 2003., нешто мање од петнаестак минута вожње аутомобилом одатле, Шиптари су пуцали на српску децу из Гораждевца која су се купала на реци Бистрици и убили двоје а ранили, или гоњењем у бекство, повредили чак око 100 деце према тврдњама мештана!

Наредне године, 17. марта 2004, дошло је до организованог албанског насиља над Србима у коме је учествовало 50 хиљада Шиптара и прогнано још 4000 Срба а у контролисаним нападима циљано је број жртава смањен на минимум како би се негативне емоције код Срба ублажиле и све било задржано на изграђеној свести и још једној потврди да Србима повратак нити останак на Косову и Метохији неће бити могућ. Свака реч о томе како су се осећали повратници у Белом Пољу сувишна је. Али не постоје ни речи којима ћете објаснити како су до данас успели да опстану! То једино они могу да објасне.

Наш домаћин и саговорник био је Рајко Савић, рођени Белопољац и један од првих повратника. Упркос труду који је уложио да мештанима олакша живот, он је данас оклеветан, судски гоњен и пролази кроз многе муке и понижења од оних који за себе тврде да су заштитници Срба јер знају да ће их режимски медији увек заштити.

Упркос томе он и данас води једно од најуређенијих и комплетних сеоских домаћинстава у вом делу Метохије али, како каже, уколико се овако настави он процењује да ће за десет година Бело Поље остати без Срба! 

Крађе и небезбедност јесу велики проблем Срба овог краја али "све је ово лаж наших 'великана' и појединих Белопољаца да би, нама који смо остали, изгубили главу" каже Савић за КМ новине.

О терору коме је изложен и разлозима због којих ово тврди, ускоро ћете моћи да чујете у видео интервјуу који је у припреми. 

Рајко Савић, наш домаћин и саговорник. На тренутке је једва савладавао налете узбуђености који
су га преплавили жељом и олакшањем да своју муку и страдање исприча српској јавности.
КМ Новине ће ускоро објавити цео интервју / Фото: Иван Максимовић








Најчешће друштво Рајку је његова мачка која га у стопу прати а према гостима је неповерљива. Осим ње Рајко има још и крупне и снажне псе које само увече пушта са ланца како би од насртаја лопова бранили његову имовину и осталу стоку / Фото: Иван Максимовић








Мачка пред кућом чека да Рајко крене за својим обавезама како би га пратила. Ретко се удаљава
од њега / Фото: Иван Максимовић








Помоћни објекти у дворишту Савића још увек на себи имају видљиве знаке албанског
уништавања српске имовине након 1999. године / Фото: Иван Максимовић








Кроз узан отвор на капији поглед у двориште Савића је ограничен. Капија је висока преко два
метра а закључава се са пет брава, катанаца и додатно осигурава металном штанглом!
 / Фото: Иван Максимовић








Улица која пролази крај имања Савића, главна у Белом Пољу. Рајко каже да безбедност није толико угрожена колико је то раније био случај, али без обзира на то економске перспективе
и реалне могућности опстанка за овдашње Србе, још увек нема / Фото: Иван Максимовић








У десном углу назиру се остаци куће, иначе затрављеног и зашумљеног дела некада густо
насељеног и живог Белог Поља  / Фото: Иван Максимовић








Поплочано тло указује на прилаз кући у којој су раније живеле вишечлане српске породице али је
зидине спаљених кућа растиње прогутало попут прашума чекајући да поново буде откривени... / Фото: Иван Максимовић








Попут преосталих Срба и остаци кућа боре се за свој "опстанак" са дивљим и бујним растињем. Да ли и њих попут повратника, још увек одржавају у нади дозивања и песме сељака пре одлазак у поље које још увек одзвањају међу камењем? / Фото: Иван Максимовић








Једна од ретких преосталих предратних кућа уништених након окупације КиМ 1999. године. Растиње већ гута њене делове, приземље, терасу, степениште... њена висина омогућила јој је
да се са тим избори, или само одложила?  / Фото: Иван Максимовић

























http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html


https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::  Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине