Вести:

недеља, 28. октобар 2018.

Албанска полиција убила Грка да би скинула заставу са гробља

недеља, 28. октобар 2018. | КМ новине 0

Албанска полиција убила је данас Грка који се противио скидању заставе са грчког гробља у његовом селу.

Жртва, Константинос Кацифас
 
Према непровереним наводима албанске полиције, Грк је наводно пуцао на полицијско возило пошто су полицајци скидали грчку заставу са гробља из Другог светског рата у селу Буларат, недалеко од границе с Грчком.

Албански медији су објавили да је убијен Константинос Кацифас (35) и, ослањајући се на албанску полицију која је Грка убила, наводе да је пуцао из „калашњикова” на албанске полицајце који су скидали заставу.

Убиство се догодило у тренутку док је у селу Буларат, у Албанији, у коме већином живе Грци, обележавана годишњица уласка Грчке у Други светски рат, 28. октобра 1940. године.

Албанска полиција тврди да је Кацифас пуцао на њих и да су они узвратили ватром и убили га, преноси Танјуг.

Грчко Министарство спољних послова је истакло да је „неприхватљиво да је операција резултирала губитком људског живота”.
„Чекамо од албанских власти пуно објашњење услова под којима је грчки грађанин изгубио живот и одмах ћемо преузети неопходне кораке”, наводи се у саопштењу грчког министарства.

Албанско Министарство спољних послова се огласило саопштењем у ком „жали због неоправдане политизације” овог случаја.

У саопштењу се наводи да је албанска полиција „детаљно објаснила” да је у питању био „потпуно изолован случај”, као и „флагрантан чин” агресије према албанској полицији.

Албанско министарство је навело и да „уверава своје суседе да је Албанија безбедна и мирна земља за све њене грађане, укључујући и Грке”.

Испред албанске амбасаде у Атини због убиства Грка протестовали су чланови "крајње десничарске" „Златне зоре”, због чега је улица била затворена.

Албански медији извештавају да је Кацифас био члан „Златне зоре”, наводи АП.

Кацифас је рођен и одрастао у Буларту, селу на шест километара удаљеном од границе са Грчком, а од недавно је живео у Атини.

У саопштењу албанске полиције се наводи да је Кацифас прво пуцао у ваздух, а потом и на полицијска возила која су му се приближавала. У саопштењу се додаје да се Кацифас сакрио на оближњој планини и да је и наставио да пуца на полицајце.

Албанска полиција наводи да је убијен у размени ватре, преноси АП, додајући да је Кацифас имао и албанско и грчко држављанство.
КМ Новинама је потребна ваша подршка - КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.