Вести:

Monday, June 11, 2018

Желе да понављају осмака на КиМ да би имали коме да предају!

Monday, June 11, 2018 | КМ новине 1

Школу на српском језику на Косову и Метохији похађају деца српске и ромске националности и готово је стопостотно сигурно да је Лазар једини ученик осмога разреда на Косову и Метохији који није прославио малу матуру.

#Kosovo, #Metohija, #Selo, #Poneš, #Gnjilane, #osmak, #mala, #matura, #Ponavljanje,
село Понеш





Лазар З. из села Понеш у општини Гњилане, један је од троје ученика осмога разреда, истуреног одељења Основне школе Свети Сава из Паралова и засигурно једини ученик осмог разреда на Косову и Метохији, који ће у ускоро на поправном испиту у јунском року сазнати да ли ће школовање наставити у некој од средњих школа или ће наставнику хемије и физике, Властимиру Стајићу и његовим колегама, наредне године "обезбедити" плату, с обзиром на то да је деце у овом селу све мање.

Сва је срећа да поменути наставник није предавао и трећи предмет осмацима, јер Лазар није задовољио очекивања наставника из оба предмета, хемије и физике.

Питање за надлежне просветне органе, да ли је наставник физике и хемије на овај начин показао да је можда проблем ипак у њему, јер није успео да у само троје ученика усади основно знање о овим предметима, а уједно се поставља питање како је Лазар, дечак из овог мултиетничког села доспео у осми разред без понављања иједног претходног, ако се зна да му је исти наставник предавао и претходних година?

Незнање, критеријум, инат или "план", видеће се већ у јулу, за када је заказан поправни испит, а до тада за овог дечака поред терета који за Србе у овом мултиетничком селу носи свакодневница, имаће и додатни терет са којим ће провести лето.


Услед опадања броја Срба на КиМ, развија се "трговина ученицима"

С обзиром на све мањи број српске деце у школама на Косову и Метохији и ове године се обавља "трговина" ученицима, па се и у овом случају основано сумња да ће Лазар бити део плана за остваривање норме наставника.

Врбовање ученика за упис у средње школе у овоме крају почиње у мају месецу, а у обећањима и "лажима" предњачи Техничка школа Драги Поповић у Горњем Кусцу, чији наставници обећавају деци месечни "доходак", од пар хиљада динара и безброј других обећања која утону у заборав после почетка школовања.

Многи родитељи српске деце са Косова и Метохије због сличних дешавања у школама, одлучили су да своју децу пошаљу на школовање у централну Србију. На тај начин и поједини просветни радници потпомажу исељавање Срба како би себи обезбедили лична примања.

Понеш је мултиетничко село у коме данас живи педесетак српских породица, али је деце у школи све мање. У истој школској згради школу похађају и Албанци, којих је сваке године све више.

Убиства и рањавања Срба нису заобишла ово село надомак Гњилана, али захваљујући непоколебљивости преосталих Срба, у Понешу се и данас упркос тешким условима чује српски глас.



http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2018 ::    Хвала на интересовању

1 comment:

  1. Човек има поремећај мозга

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине