Вести:

субота, 28. април 2018.

Празник Мироносица на КиМ: Хорепископ Николај - ми, православни хришћани, смо сведоци Христовог васкрсења! (ВИДЕО)

субота, 28. април 2018. | КМ новине

Другу недељу после Васркса Света Црква је посветила светим женама Мироносицама. Спомен ових миомирисних душа Христових свечано је прослављен у Недељу Мироносица, 9./22. априла, и у манастиру Светог Саве у Жеровници.







Тим поводом Свету Архијерејску Литургију служио je Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење настојатеља овог манастира, протосинђела Евтимија (Милентијевића) и јереја Игора (Данчетовића). Литургији је присуствовало нешто мање од стотину верника а неки од њих су се сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Владика Николај је у својој веома надахнутој архипастирској беседи рекао да после оне страшне ноћи када је Господ био предат на распеће безакоцима јерусалимским, који су дисали силном мржом на Господа Христа и на оне који су у Господа поверовали, страх се увукао у све па и у свете апостоле и некако сви су се разбежали. Велика је храброст била потребна у том тренутку отићи на гроб Христов што су свете жене Мироносице учиниле, упркос сатанском страху који су сејали непријатељи Господа Христа:

"Велика радост, велика ревност и велика храброст победише онај страх. И ми се радујемо са њима. Шта су свете Мироносице, ша је свети Јосиф Ариматејски, шта су ти први хришћани? Па, они су сведоци васкрсења Господа Исуса Христа! Шта смо ми православни хришћани који православно верујемо, који смо тај дар наследили са вером нашом, тај наскупоценији и најдрагоценији бисер који смо наследили од светих предака наших? И ми смо сведоци васкрсења Господа Исуса Христа, и ми сведочимо, свако на свом месту и у своје време, вером и добрим делима. Милостивошћу, праведношћу, ревношћу светом и кротошћу. И смирењем и љубављу према Господу Исусу Христу! Сведочимо и мирис, тај бесмртни мирис, тај Христов миомирис бесмртности, васкрсења. Силе божанске које извиру из светог васкрсења просвећују све нас од првих хришћана, од жена Мироносица, св Јосифа Ариматејског и свих хришћана кроз векове"!

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:  📽


Након Свете Литургије владика је пререзао славски колач сестрама при овој катакомби, које свете жене Мироносице традиционално прослављају као своје заштитнице.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредиле сестре слављенице.




http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине   :: © 2014 - 2018 ::   Хвала на интересовању

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине