Вести:

Friday, June 2, 2017

Атифете Јахјага неће ићи за Београд из страха за своју безбедност, можда сутра


Атифете Јахјага, такозвана "председница" нелегално проглашене квази-независности шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије, неће ићи у Београд на нељудски и злочиначки фестивал "Мирдита, добар дан". Организатори најавили да ће покушати сутра да организују њен долазак.

Њој безбедност није била довољно обезбеђена, наводи агенција Бета.

Раније је било најављено да ће данас Јахјага боравити у Београду како би учествовала на поменутом фестивалу и представљању књиге "Желим да ме чују". Ова књига наводних сећања с причама жена које су преживеле силовања у последњем рату на Косову, више је него једнострана и надасве лажирана. Током свог "мандата" на овом законом забрањеном положају, "Јахјага је покренула националну кампању за подизање свести друштва о женама жртвама силовања, злостављања и мучења током рата" наводи се у саопштењу организатора. Књигом нису обухваћена страшна искуства српских жена која преживљавају деценијама, већ искључиво Шиптарки.

То са једне стране оправдава такве методе шиптарских сепаратиста које се нису либили да то почине кад год им се укаже прилика јер су знали да ће породице таквих Срба брзо бити исељене услед понижења које им је нането.

Стојан Перић, са ћерком у наручју, девојчицом коју су силовали Шиптари. О овим злочинима ни књиге ни помена.

Јахјага није написла ни реч противљења овим злочинима и због тога је представљање такве књиге у Београду антицивилизациски и надасве апсолутно нехумани чин. Организацију овога преузео је Центар за културну деконтаминацију, од свог оснивања познат по изопаченим ставовима које намеће.

Навешћемо само део из "Књиге о Косову" (1985.) Димитрија Богдановића:

"Српско становништво добегло у област Горње Мораве напустило je свој завичај углавном због зулума, у које спадају убиства, пљачке, отимање имања и жена и слично. Велика албанска насиља, у различитим облицима, главни су узрок и сељакању српског народа у самој области Горње Мораве. Врбичани су у Команац побегли “од гађање”, тј. од покушаја убиства од стране Албанаца. Јанцићи су из Жегре прешли у Доњу Будригу, јер су им тамо Албанци уграбили две девојке, па хтели и трећу. Реч “зулум” означава овде сва насиља и нечовештва, под њом сe подразумева уцена [“рабуш”], убиство, протеривање са имања и отимање имања, “печење” ужеженим вршником, “ударање на образ” [силовање], рад на потурчивању итд. Зулум je био толико неиздржљив да сe махом бежало испред Албанаца".

Ипак, Директорка "Иницијативе младих за људска права" Анита Митић, није се двоумила око кршења људских права, законских одреби српског правосуђа како Кривичног Закона тако и Устава Републике Србије те је изјавила да је бивша председница Косова Атифете Јахјага "веома вољна да дође у Београд", а да то што данас није стигла тумачи као забрану доласка од стране власти Србије.

"Јахјага је веома вољна да дође у Београд и дошло је до оног што ми читамо као забрану доласка и радимо на томе да она дође", рекла је Митићева. Она је напоменула да организатори фестивала и даље раде на доласку Јахјаге и да "још увек постоји могућност да дође".

"Још увек постоји могућност да додје а више информација о томе имаћемо сутра ујутро", рекла је Митићева.

Фестивал заједнички организују Иницијатива младих за људска права и Грађанске иницијативе из Београда, са сличним удружењима шиптарских сепаратиста из Приштине у партнерству са Фондом за отворено друштво из Приштине.

Фестивал подржавају фондација браће Рокфелер, Фондације Чарлс Стјуарт Мот, Амбасада Швајцарске у Приштини, такозвано "Министарство културе Косова" шиптарских сепаратиста и Дом омладине Београд.
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

2 comments:

 1. Није: "дј" него "Ђ"!
  "Још увек постоји могућност да додје а више информација о томе имаћемо сутра ујутро", рекла је Митићева.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Пренећемо Митићевој! Хвала Вам што сте нам указали на највећи проблем који се у овом тексту може наћи!

   Delete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.