Вести:

Friday, February 17, 2017

Прогнани из Ђаковице одустали од одласка на Задушнице из страха за своје животе

Friday, February 17, 2017 | КМ новине 0

Прогнани из Ђаковице одустали од одласка на Задушнице из страха за своје животе У страху за своје животе, који оправдавају учестали физички напади које Срби из Ђаковице сваки пут доживљавју приликом посете својим домовима, прогнани из тог места приморани су да одустану од обележавања Задушница на Косову и Метохији.

Шиптарке које су изгубиле некога у рату који су изазвали, не желе да допусте Србима да обиђу своје најближе који су се упокојили пре тога.
Председник Удружења Ђаковчана Ђокица Станојевић поносито одбија да призна да су Срби заплашени, али да не желе да се сваки верски празник и свака њихова посета Ђаковици и обилазак монахиња у Цркви Успења Пресвете Богородице политизује, односно да представља посету највишег ризика.

Ђаковчани су тражили од међународних институција да им обезбеде основна начела демократије, слободе, вероисповести и омогуће посету њиховим кућама, из којих су протерани пре 18 година, а које су и даље узурпиране.

"Расељени Срби из Ђаковице шаљу поруку – видимо се у Ђаковици у миру!", додао је Станојевић.

У том граду је пре рата живело око 12.000 Срба, а данас живе четири Српкиње, и то у цркви – две монахиње и две старије жене.

Зимске задушнице су сутра, 18. фебруара, када се традиционално посећују гробља и пале свеће на гробовима најближих, али и у храмовима, после Литургија.
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2017 ::    Хвала на интересовању

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.