Вести:

субота, 6. август 2016.

УНМИК газио и право и правду

субота, 6. август 2016. | КМ новине 0

УНМИК газио и право и правду Мисија Уједињених нација на Косову прекршила је своје основне принципе и начела.




Одговорна је за кршење људских и права на живот, одговорна је јер није истражила нестанак и убиство у 233 предмета, случајеве насиља над женама, ускратила је право на приступ правди Србима чија је имовина уништена или узурпирана, одговорна је за дискриминацију, угрожавање економских и социјалних права - наводи су закључног извештаја Саветодавне комисије за људска права УН у који су "Вести" имале увид.

Комисија је од 2007. до 2016. године размотрила 527 жалби које су против Унмика поднели углавном Срби и завршила је свој рад, а за породице несталих и убијених током "врховне власти Унмика" то је нови ударац. Оне апсолутно више немају ниједан правни начин да припаднике Унмика или Кфора позову на одговорност, јер ће се Специјални суд који би ускоро требало да буде установљен бавити само гоњењем ратних злочинаца.



Срамота за Унмик

У готово свим случајевима који се односе на убиства и отмице након доласка те мисије на Косово, закључци су идентични: Унмик није спровео ефикасну истрагу, требало би да призна одговорност, а шеф мисије да се јавно извини породицама жртава. Ниједну од тих препорука мисија УН на Косову није испоштовала.

- Унмик није предузео ниједну смислену активност. Зато су жалиоци дупле жртве Унмика: првобитно, када су прекршена њихова људска права и поново, када нису добили никакву надокнаду путем овог поступка. Комисија је спроводила детаљну анализу уложених жалби и подстицала Унмик и УН да предузму активности које ће бити корисне за жалиоце, пре него што се мандат Комисије оконча. Срамота је што се то није догодило - наводи се у документу.

Прећутали силовања

Унмик није са дужном пажњом спровео истрагу о насиљу над женама навела је Комисија. Такође је назначила да је Унмиков пропуст да спроведе такве истраге можда допринео општем недостатку документације о сексуалном насиљу на Косову.

У серији закључака и отворених питања, Комисија истиче и да Унмик није учинио "суштински напор да на систематичан и координисан начин истражи нестанак и убиство великог броја косовских Срба у случајевима где би очигледно истрага довела до починилаца за које се сумња да су припадници ОВК." Бележи и да су у неким случајевима прошли месеци и године пре него што је Унмик полиција уписала пријављени нестанак, а било је и примера да Унмик "изгуби" посмртне остатке жртва. 

Јелена Петковић


Извор: Вести    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине