Вести:

субота, 14. мај 2016.

Зоран Влашковић: Нигде у свету, као на Космету, нема толико илегалног оружја!?

субота, 14. мај 2016. | КМ новине 0


Сваки четврти Албанац поседује илегално пушку или пиштољ а на квадратном километру на КиM има 42 комада пушака или пиштоља – КФОР запленио и претопио тек 10.000 илегалних пушака, пиштоља и другог оружја!

Топљење оружја које је припадало УЋК терористима. Уништава се претежно оружје најлошијег квалитета или већ потпуно неисправно / Фото: УНДППише: Зоран Влашковић


Арсенал од 460.000 комада оружја!

У европској Колумбији на Балкану, како се све чешће у свету назива простор Космета због албанског диловања наркотика, данас се налази више од 460.000 комада илегалног оружја, пушака и пиштоља углавном. Процењује се да има и више од 50 милиона комада муниције. То констатују ''Агенција УН – за лако наоружање'' из Приштине, УНДП (Програм УН за развој) и Институт за међународне студије из Женеве.Сваки четврти Албанац на Косову и Метохији, пошто их је 93 %, од укупно близу 1.8 милиона становника, поседује илегално пушку и пиштољ.


На једном квадратном километру на КиМ, које има површину од 10.886 км квадратних, налази се невероватних 42 пушке и пиштоља. Када се броју илегалног оружја дода и близу 50.000 комада легалног оружја у рукама грађана, затим 10.000 комада оружја у рукама косовске полиције, 5.000 комада оружја у рукама такозваних "Косовских безбедоносних снага" и још око 6.000 комада оружја у рукама толиког броја припадника присутног Кфор-а онда се може само потврдити да је данас Косово простор у коме као ниједан на планети нема више оружја на једном месту?Наведене организације које су се бавиле илегалним оружјем, а то тврде и у студији ''Косово и оружје'', наводе да терористичка ''УЧК'' још није разоружана и да је код њених припадника и данас велики број оружја.

Указом број 13.219 из 2001. године Џорџ Буш је ''УЧК'' ставио на црну листу терористичких организација.


Кфор је до сада запленио око 10.000 комада илегалног оружја, пушака, пиштоља, пушкомитраљеза, минобацача, зоља, као и више од 500 комада противракетног оружја, 90 ракета, 2.500 ручних граната, 300.000 комада разне муниције... које је претопио у топионици Јањево код Липљана.  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: ⏯


До сада више једномесечних акција ''амнестија оружја'' на КиМ нису дале скоро никакве резултате. Чак и када је ЕУ 2003. године понудила 20 милиона евра оној општини која сакупи највише оружја није додељена, јер на читавом Космету тада је предато само 127 комада углавном старог и несправног оружја, пушака. Очито је да се Албанци тешко одвајају од пушака, пиштоља и другог оружја!


Уништавање старог оружја тек параван за неуспешно прикупљање вредног и опасног наоружања. / Фото: УНДП

Наведене организације које су се бавиле илегалним оружјем на Косову и Метохији констатују да је и данас развијена илегална трговина оружјем, да се ''калашњиков'' на КиМ продаје од 400 до 500 евра и да је главни центар трговине оружјем Пећ. Такође се констатује да илегално оружје улази и излази са Косова преко Албаније и преко Тетова из Македоније али не преко планина већ постојећим путним правцима.Косовска полиција, Кфор и ЕУЛЕХ, констатују на другој страни, да се највећи број криминалних радњи на Космету обавља илегалним оружјем. На овом данас, такозваном "независном Косову", влада невероватан несклад свега, од 360.000 незапослених, 30 % сиромашних, 14 % екстремно сиромашних који преживљавају са мање од еура дневно, невероватних 1.182 бензинских пумпи и 460.000 комада илегалног оружја! И ко у свету може рећи да се овде ради о држави!?

Графички приказ количине постојећег наоружања на КиМ КЛИК ЗА УВЕЋАЊЕ / Статистика: Зоран Влашковић, графика: КМ Новине


author-pic Аутор: Зоран Влашковић

Дугогодишњи је новинар листа "Јединство" који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2016 ::    Хвала на интересовању


Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.