Вести:

Sunday, March 27, 2016

Запослени на Универзитету у Косовској Митровици најављују протесте и траже смену Марка Ђурића

Sunday, March 27, 2016 | КМ новине 0

Чије интересе, оваквом иницијативом, штити господин Марко Ђурић који шаље узнемиравајућа порука Србима на Косову и Метохији?

Запослени на Универзитету у Косовској Митровици најављују протесте и траже смену Марка Ђурића
Фото: КоссевПоводом предлога директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, упућеног Министарству образовања, науке и технолошког развоја, да Влада Србије у техничком мандату донесе одлуку о укидању свих десет факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и оснивању “интегрисаног Универзитета у Косовској Митровици“, запослени су са огорчењем и неверицом примили такву вест.
Неподељено је мишљење да би доношење овакве одлуке имало несагледиве последице по опстанак Универзитета у Приштини као једне од кључних преосталих институција Републике Србије на Косову и Метохији и да она представља корак ка интегрисању овог универзитета у систем тзв. републике косово. Спровођење такве одлуке довело би до губитка посла великог броја запослених наставника, сарадника и административних радника, а остваривање права студената било би трајно доведено у питање а потом и онемогућено. 


Поготово је увредљиво образложење на коме се заснива поменути предлог а у коме се наводи “да на Универзитету у Приштини не постоје органи управљања“, што је ноторна лаж јер су избори за органе управљања и њихово конситуисање обављено у предвиђеним законским роковима и у складу са Законом о високом образовању Републике Србије. Такође, у предлогу пише да “тренутно стање на Универзитету штети интересима студената али и систему високог образовања Републике Србије у целини“, а да се не наводи ни један конкретан аргумент за такву констатацију. Напротив, на Универзитету је, у складу са важећим прописима Републике Србије, спроведена реакредитација студијских програма а Министарство просвете Републике Србије, које је једино надлежно за спровођење управног надзора, није констатовало ништа од онога што у поменутом предлогу произвољно наводи господин Марко Ђурић.

Запослени се питају чије интересе оваквом иницијативом, којом вређа институцију Универзитета у Приштини, све запослене и студенте, штити господин Марко Ђурић? Да ли се покушајем да се на чело Универзитета, уз драстично кршење његове аутономије, поставе компромитовани кадрови који ће послушно спровести укидање Универзитета, уводећи га у систем тзв. републике косово, штите интереси Републике Србије и српског народа на Косову и Метохији, или пак нечији приватни интереси и интерси тзв. републике косово?


Посебно је забрињавајуће што се овакав предлог упућује влади у техничком мандату, која према Закону о влади, не може доностити прописе, изузев ако се ради о потребама државе. Ако је заиста и реч о потребама државе, нејасно је како су се оне напрасно појавиле непосредно пре одржавања избора у Републици Србији, чиме се шаље узнемиравајућа порука Србима на Косову и Метохији.

Запослени позивају министра просвете, Срђана Вербића да одбаци овај незаконити предлог а чланове Националног савета за високо образовање, да не дају сагласност на овај скандалозан предлог.

Запослени и студенти на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, највљују правну борбу против овог предлога, али и протесте и захтевају смену директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића због овог противзаконитог и увредљивог предлога.Извор: Агенције    :: © 2014 - 2016 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.