Вести:

Thursday, September 10, 2015

Будимо достојни својих часних предака!

Thursday, September 10, 2015 | КМ новине 0

У времену урушавања националне свети Српског народа, када се злонамерно мења историја, а часна и света прошлост покушава избрисати, Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“, сваке прве суботе у септембру традиционално обележава годишњицу битке на Гучеву.

Будимо достојни својих часних предака!

Како се односимо према прошлости, таква ће нам бити будућност, зато смо решили да од заборава отргнемо једну од највећих битки српске војске у Првом светском рату. О тој јуначкој борби, надчовечанској издржљивости, огромној жртви који су поднели наши часни преци на Гучеву, најбоље говори оно што су написали у Келнским новима из 1918.године: Мало војника се тукло онако како се тукао српски војник. Он је умирао тамо где му је било наређено да се држи!“ или речи аустроугарског војника и писца Егона Ервина Киша: “Сјајни су момци ови Срби, они умеју да бране своју земљу. Тек у Србији 1914. схватио сам да је љубав према слободи малих народа јача сила од насиља великих и моћних“.

Све за Христа, Христа низашта!



Испред музеја“Меморијална галерија битка на Дрини“ у Бањи Ковиљачи, дана 05.09.2015.године у 10 часова кренуло је око осамдесет одважних Срба (мушкарци, жене и деца) према спомен костурници на Гучеву, са великим Часним Крстом који је освећен на Христовом гробу у Јерусалиму, са барјацима, иконама, заставама Србије, Русије и Новорусије, док се из грла заорило “У бој крените јунаци сви…“. И ако је до тада сунце сијало, када је Литија кренула, почела је киша која је падала све време, само различитог интезитета. Тако је било и прошле године, ваљда да нас подсети да је све време Гучевске битке била присутна киша, али и да је време за покајничке сузе народа Србског. Међутим лоше време није никога поколебало, а Литија је после обиласка око парка певајући песме “Марш на Дрину“, “Помози нам вишњи Боже“ и “Ој Косово косово“, кренула да се пење уз Гучево са молитвом “Господе Исусе Христе сине Божији, помилуј нас грешне“.

“Ко сме, тај и може!“ Војвода Мишић



Била је то дирљива слика малог али одабраног Христовог стада, које одлучно и храбро прелази тих десетак километара, као некада гучевски јунаци, само уместо пушака и топова, држали су Крст, Барјаке и иконе, а уместо муниције, они су изговарали Христову молитву. По доласку код спомен костурнице, учесници су редом прилазили целивали Часни Крст, а затим узимали благослов од О.Симеона (настојатеља Катакомбног манастира Св.краља Милутина у Бадовинцима) који им је том приликом давао иконицу “Сабор србских Светитеља“.

Умрли су за нас, зато ми живимо данас.



После кратког предаха и освежења, почео је парастос за Гучевске јунаке и за све србске војсковође и војнике који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст часни и слободу златну. Заједно са кишом која није престајала, низ лице присутних сливала су се и сузе, због бола што народ србски више није достојан својих часних предака који су помињани у парастосу. И гле чуда, како се парастос завршио, престала је киша и појавило се сунце.

Чувајмо успомене на наше часне претке и њихову жртву, будимо их достојни!


Затим је почела академија посвећана успомени на наше славне, неустрашиве, храбре и достојанствене претке, на којој су се уз беседе, песму, гусле подсетило на њихов надчовечански подвиг и жртву. После химне “Боже правде“ коју су отпевале сестре Елена и Ирена, обратио се о.Димитрије, настојатељ катакомбног манастира у Бечу, који нас је подсетио на жртву, подвиг и речи наших часних предака из Првог светског рата. Уз Дисове стихове, Милица Живковић нам је показала какви су “Наши дани“. Пуковник у пензији Милош Дејановић је изнео јасно и убедљиво све битне чињенице везане за битку на Гучеву, а гуслар Милутин Ђуричић нам је то дочарао кроз гусле. Зашто волимо Русију, а не запад објаснила нам је Матеја Какућа, а сестре у Христу Слађана Живковић и Јелена Петровић су нам то и кроз песму о Русији и Србији потврдиле. Члан Свесрпског националног већа “Срби на окуп“ професор историје Игор Војиновић, који је уз велики напор дошао из К.Митровице, у својој више него надахнутој беседи, показао је огромну разлику између Срба данас који су обузети равнодушношћу и наших предака који су се одлучно борили за Крст часни и слободу златну, са закључком “устанимо или нестанимо“.

Поносна сам, јер сам Србкиња!

Најмлађи учесник литија десетомесечна Марија


Наш велики писац Антоније Ђурић је рекао: “Поносити се својим прецима а не бити их достојан – чин је вредан само презрења, а то се данас догађа Србима. Пре сто година Срби су имали веру у Бога, а затим веру у себе, имали су част и образ и огромну љубав према Богу, роду и отаџбини, која их је покретала да чине надчовечанска дела. Њихови потомци данас су изгубили прво веру у Бога, а онда и веру у себе, затим своју част, образ и љубав, одрекли се слободе коју им је Господ дао и прихватили да буду обични робови новог светског поредка.

Срби скините са очију екуменистичко-глобалистичку паучину и погледајте овај свет очима Светосавским и видећете: да живимо у земљи која има грб са круном, а није краљевина, у којој не влада Божији помазаник краљ, већ се на власти од 1945.г. смењују тирани без карактера и осећаја, који све раде против народа Србског; у земљи у којој владају права и слободе за све, само за народ Србе то не важи; у земљи у којој се прогоне они који исповедају Православну веру какву нам је Господ дао преко Светог Саве и Светих отаца; у којој се прогоне патриоте, они које воле своју земљу и боре се да нам претече антихриста САД, ЕУ, НАТО и Ватикан не отимају крваво стечену ђедовину, а народ не прогоне и убијају; у земљи којој се прогоне они који желе да живе у складу са хришћанским вредностима које нас чине људима; у земљи у којој се силом намећу антихришћанске гадости (хомосексуализам, педофилија, разврат, блуд, сатанизам); у земљи у којој се систематски уништава Србски народ, и истовремено у ову земљу увозе људе чудне ћуди и са истока и запада (арапи, шиптари и цигани) које неће та културна и хумана Европа, и који никада нису живели у овој земљи, осим што су можда кроз њу само прошли; у земљи у којој желе да се уједине са онима који су нас бомбардовали, убијали, распарчавали, са нашим органима трговали, који су нас тровали и све то и даље чине; у земљи у којој је све дозвољено, осим бити нормалан човек Србин који воли своју веру, своју земљу и своју породицу; у земљи за коју су наши часни преци на Гучеву дали своје животе да би била слободна, а коју данас екуменисти и евроунијати претварају у велики резерват за истребљење једног од најстаријих и најчаснијих народа на свету, народа Србског!



Богом дани вођа, око кога треба да се саберу Срби да би опстали и остали!

         Србија се једино може спасти од пропасти у коју срља, ако се народ пробуди, покаје, очисти, достојно причести и сабере под један Светосавски барјак у одбрану своје Православне вере и Отачаства. Тај Светосавски барјак је данас подигао једини Архијереј* у СПЦ који се супроставио издаји Бога и отаџбине од стране духовне и световне власти, а то је Преосвећени Владика Артемије. Он је високо подигао Светосавски барјак, да га сви виде, позивајући Србски народ да му се придружи у борби за Православну веру, Србски народ и Србију по благослову Господа и Светих предака. Он је данас Богом дани вођа, око кога треба да се саберу Срби да би опстали и остали.

Како радили, тако нам Господ помогао!

Уз Божију помоћ догодине у Призрену!

Дана 08.09.2015.године.

Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“

месни одбор Шабац – Мачва  


 * Богу хвала, добили смо још двојицу Архијереја верних Богу и роду, а то су духовна чеда Владике Артемија и то хорепископ старорашки и лознички Николај и хорепископ новобрдски и панонски Максим.


Извор: Срби на окуп    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине